Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SvD-reporter grundlurad av Konstfack-studenter

Publicerad: 18 maj 2009, 08:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:25

Förra veckan skrev Svenska Dagbladets reporter Erica Treijs om slututställningen på Konstfack. Bland annat skriver hon om studenterna Kristoffer Hed och Pauline Lindgren och deras verk. Problemet är bara att varken personerna eller verken finns på riktigt.


Det är konsteleverna Daniel Mencák och Johan Thermaenius som står bakom projektet som grundlurat bland andra SvD:s reporter.

Mot bakgrund av att Konstfack inför årets slututställning beslutat sig för att inte ha någon tryckt katalog bestämde sig eleverna för att göra en egen, fiktiv, katalog som sitt eget examensarbete, skriver Rodeo.net.

- Det är fiktiva verk med fiktiva personer, säger konstnären Daniel Mencák till Dagensmedia.se.

Trots det har SVD-reportern Erica Treijs beskrivit två av "verken" i sin text om utställningen.

Var du stressad när du tittade på utställningen?

- Nej, det där skrev jag innan. Jag fick katalogen skickad till mig i förväg och valde ut ett antal verk som var intressanta, som ett exempel på vad som skulle finnas i katakomberna på utställningen, säger Erica Treijs.

Hur känns det nu när du vet att det var fejk?

- Jag tycker det känns som att det är rätt åt oss. Å andra sidan är det ett exceptionellt bra verk, om det är är vad de vill uppnå. Jag tycker inte att jag svalt något bete, men det var en lyckad konstkupp.

Skärmdump från den fiktiva utställningskatalogen.

Linus Kannerberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.