Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SvD och Skånskan kampanjar mot det slopade presstödet

Publicerad: 28 Maj 2008, 08:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet går ut i en gemensam kampanj för att få regeringen att ändra förslaget om slopat storstadsstöd.


En folder med rubriken Vill du ha dagstidningsmonopol i Stockholm och Skåne? har skickats ut till bland annat politiker. I foldern vänder sig tidningarna främst emot att regeringen hävdar att EU-kommissionen kräver att storstadsstödet förändras:

"Det är egendomligt att regeringen föser EU framför sig - som motiv till att regeringen drastiskt vill minska stödet till de två tidningarna". Foldern är en förkortad version av SvD och Skånskans remissvar.

- Vi vill poängtera de saker vi tycker är dåligt med förslaget och få ut det. Vi hoppas så klart att regeringen ändrar sitt förslag, säger Raoul Grünthal, vd på SvD.

Regeringen har föreslagit att storstadsstödet sänks från 65 miljoner kronor till 17 miljoner kronor per år. Minskningen ska se stegvis under fem år med start 2009.

Enligt foldern kan det resultera i att det enbart skulle finnas två prenumererade morgontidningar i Stockholm, DI och DN, och endast en i Skåne, Sydsvenskan. Bonnier skulle därmed få monopol i Stockholm och Skåne:

"Det finns en uppenbar risk att det bara kommer att finnas en bred prenumererad morgontidning inom vardera regionen. Inga valmöjligheter för läsare och annonsörer. Bara ett forum för debatt, recensioner och opinionspåverkan. Bara en nyhetsförmedlare. Bara en granskare av vad myndigheter och andra har för sig".

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.