Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SvD och DN säger nja till Sverigedemokraterna

Publicerad: 19 maj 2009, 04:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:25

Storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter säger varken ja eller nej till annonser från Sverigedemokraterna.


Dagensmedia.se kunde i förra veckan berätta att Metro nobbat en förfrågan från SD, som ville annonsera inför EU-valet, och antagit en policy som förbjuder annonser från partiet. Sydsvenskan har dock valt att tillåta annonser från SD.

Varken SvD eller DN har fått någon förfrågan från SD, och har därför heller inte beslutat i frågan.

- Vi fattar inga principiella beslut, utan bedömer varje annons individuellt efter samma principer som vi bedömer alla annonser. Vi säger inte nej utan att ha sett annonserna eftersom det finns en stor risk att man kan skada yttrandefriheten genom generella annonsförbud, säger Martin Jönsson, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för SvD.

Liksom SvD har DN inte antagit någon policy för eller emot partiets annonsering.

- All åsiktsannonsering tar vi en extra titt på så att den inte är sexistisk, rasistisk eller kränkande enligt den policy vi har, säger Henrik Stangel, annonsdirektör på DN.

Så ni fattar inget generellt beslut för eller emot?

- Vi är ett demokratiskt torg och kan inte bara plocka ut aktörer från marknaden. När vi godkänner annonser utgår vi från budskapet.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.