Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SvD kickar kulturkritiker

Publicerad: 8 maj 2009, 07:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Svenska Dagbladets nye kulturchef Stefan Eklund rivstartar med att säga upp samarbetet med åtta frilansande tv- och radiokrönikörer. "Vi vill öka slagkraften i vår kritik", säger Stefan Eklund till Dagensmedia.se.


Stefan Eklund ersatte Otto Werkelid, som lämnade Svenska Dagbladet i augusti förra året. Stefan Eklund tillträdde dock inte förrän i april i år.

I dagarna fick åtta frilansare på kulturredaktionen ett mejl där Stefan Eklund förklarade att han "avbryter samarbetet" från och med den 1 juni. Istället ska SvD:s kultursidor, enligt mejlet, satsa på "profilerade mediekritiker".

Stefan Eklund är förtegen med sina planer, men bekräftar att han sagt upp samarbetet med radio- och tv-kritikerna.

- Vi är mitt i ett arbete och jag kan inte säga så mycket om det. Men det finns en vilja att öka slagkraften i vår kritik och hitta några färre men mer profilerade skribenter, säger han.

I sommar breddas SvD:s kulturbilaga K till att omfatta ämnen som trender, mode, resor, skönhet, mat och hälsa.Tidningen ska dessutom ges ut fredag, lördag och söndag.

- De här förändringarna kommer att ske tidigare. Det har mer att göra med hur vi vill hantera vår kritik av tv, radio och annan media, säger Stefan Eklund.

Efter artikelns publicering återkommer Stefan Eklund med följande tillägg:

"De uppsagda tv- och radiokrönikörerna är i alla fall utom ett sådana som har sin huvudverksamhet på annan plats i tidningen, som recensenter av litteratur, musik och film. Den verksamheten fortsätter de förstås med".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.