Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SvD: "DNs Karin Bojs publicerade för tidigt"

Publicerad: 26 April 2007, 03:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Svenska Dagbladets medicinreporter Inger Atterstam har anmält Dagens Nyheter till vetenskapstidskriften Science. Enligt Inger Atterstam bröt DNs vetenskapsreporter Karin Bojs mot Science publiceringsvillkor med artikeln om en fuskskandal inom svensk forskning. Karin Bojs hävdar att hon inte fick uppgifterna från Science.


Uppgifterna om att en medlem i en svensk forskargrupp manipulerat forskningsresultat fanns med i ett pressmeddelande som Science skickade till vetenskapsredaktionerna förra måndagen. I enlighet med publiceringsvillkoren som redaktionerna och Science kommit överens om fick nyheten inte släppas förrän på fredagen. Därför blev Inger Atterstam förvånad när hon såg att DN skrev om fuskskandalen redan i onsdags. Hon anmälde därför DN till Science. Straffet för den som brutit mot villkoren är att bli avstängd från nyhetsflödet under en period.

- Embargosystemet inom vetenskapsjournalistiken upprätthålls genom att konkurrerande medier håller koll på varandra. Systemet spricker om vissa tidningar publicerar nyheterna i förväg. Jag har tidigare själv blivit anmäld av en konkurrent, säger Inger Atterstam.

Karin Bojs säger att hon inte hade sett nyheten om fusket i pressmeddelandet från Science.

- Min artikel bygger på uppgifter från Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida och på en intervju med Umeåforskaren Ove Nilsson. Jag hade inte sett uppgifterna i pressmeddelandet från Science när jag publicerade artikeln.

Enligt Karin Bojs har Science godtagit förklaringen och det är inte aktuellt med någon avstängning.

Inger Atterstam och Karin Bojs är överens om att det finns brister i embargosystemet inom vetenskapsjournalistiken.

- Nackdelen är att det går ut över den journalistiska integriteten, men fördelen är att vi får tillgång till kvalificerad information och får tid att skriva bättre texter, säger Karin Bojs.

- Det är konstigt med ett system som bygger på att redaktionerna håller inne med nyheter. Men samtidigt är det ett rättvist system och det funkar hyggligt, säger Inger Atterstam.

Anmäler tidningarna ofta varandra för att ha brutit embargot?

- Det förekommer, det är så systemet upprätthålls. Det blir en slags maktbalans, på gott och ont, säger Karin Bojs.

Händer det att reportrar tar risken och lägger ut stora nyheter i förväg för att bräda konkurrenterna?

- Jag har aldrig gjort det. Det vore korkat att medvetet bryta mot ett embargo som man själv har skrivit under. Däremot händer det att uppgiftslämnare hävdar att det finns ett embargo, men som jag inte skrivit på, och då finns det ingen anledning att inte släppa nyheten, säger Karin Bojs.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.