Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strömhopp från SJ:s kommunikationsavdelning

Publicerad: 14 Augusti 2014, 07:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Sedan Helga Baagøe tillträdde som kommunikationsdirektör på SJ har kommunikationsavdelningen kraftigt decimerats. Nu får hon kritik för sin ledarstil.


Ämnen i artikeln:

SJ

Helga Baagøe tillträdde som ny kommunikationsdirektör på SJ i juni förra året efter att ha slutat på SVT, där hon hade samma roll.

Sedan hon tillträdde har kommunikationsavdelningen förändrats drastiskt.

I maj i år slutade Ulf Wallin, biträdande presschef och pr-ansvarig och nu kan Dagens Media också berätta att presschefen Dag Rosander slutar.

Men det är inte bara Ulf Wallin och Dag Rosander som har nya jobb. Bland dem som slutat på SJ sedan Helga Baagøe tillträdde finns bland andra Claes Salomonsson, chef för extern kommunikation och Marie Eriksson, chef för internkommunikation.

Enligt Helga Baagøe beror förändringarna till största del på det stora sparpaket som SJ nyligen genomförde.

Av de 400 tjänster som företaget varslade i januari i år har 237 personer slutat. Alla har också tvingats söka om sina tjänster.

– Det är inte ett påhitt från mig utan en modell som SJ har valt, säger Helga Baagøe till Dagens Media.

Sedan sparpaketet presenterades har SJ:s kommunikationsavdelning gått från 22 till 15 tjänster.

– Jag hade uppdraget att bygga om och modernisera SJ:s kommunikationsavdening och när jag kom dit såg jag att det var en avdelning som behövde förändras, för bättras och rustas upp. Det saknades en del kompetenser. Dessutom hade jag ett ganska tufft neddragningskrav, säger hon och fortsätter:

– Man kan inte göra 22 personers jobb på 15 personer, därför behövde jag titta på vad vi kunde göra radikalt annorlunda. Bland annat har jag brutit upp uppdelningen mellan extern och intern kommunikation.

Men enligt uppgift till Dagens Media har det också funnits ett internt missnöje mot Helga Baagøe, vilket ska vara anledningen till att flera personer självmant valt att sluta.

– Hon har en lite speciell ledarstil och är inte helt lätt att jobba med. Hon skapar inga team, det gör hon inte. De som har haft möjligheten har nog sett till att hitta nya jobb, säger en tidigare medarbetare till Dagens Media.

Men enligt Helga Baagøe rör det sig inte om ett strömhopp.

– Marie Eriksson slutade exempelvis en vecka efter att jag tillträdde för att hon ville flytta till sin särbo i Falun.

Hon menar också att avhoppen helt enkelt beror på SJ:s sparkrav.

– Så här blir det när man går från 22 till 15 tjänster och dessutom gör om i princip samtliga tjänster. Det finns interna sökande som inte fått tjänsterna och så finns det andra som slutar av andra anledningar.

Enligt mina uppgifter så handlar det om att flera av de tidigare medarbetarna självmant sökt sig till nya jobb.

– Jag vet vad som är sant men jag kan inte kommentera det här på individnivå.

Vad säger du om kritiken som riktas mot dig personligen?

– Det är svårt att bemöta anonyma kommentarer om ens egen personlighet och sätt att jobba. Alla människor har sin uppelvelse och om det är den personligens ärliga upplevelse kan jag inte säga att den är fel, säger hon och fortsätter:

– Däremot kan jag konstatera att det finns motbilder både här och i min tidigare karriär och det kan jag glädjas över. Men jag har också stor respekt för att det har varit oerhört tufft på SJ.

Helga Baagøe beskriver hur kommunikationsavdelningen var "svårt prövad" när hon började på sitt nya jobb.

– De hade gått igenom ett antal stora och ganska drastiska organisationsförändringar så det var en anledning som hade haft det ganska tufft under en längre tid. När man gör förändringar påverkar det också människor, det är inte lätt för någon, säger hon och fortsätter:

– När man gör ett förändringsarbete finns det massor av olika känslor och alla känslor är äkta. Jag kan inte döma någons reaktion vare sig den är positiv eller negativ.

Helga Baagøe jobbar nu för fullt för att SJ:s kommunikationsavdelning ska gå som på räls. Dit är det en bit kvar.

– Vi har fem vakanser varav en är på chefsnivå och där pågår en rekrytering. Först senare i höst räknar jag med att ha mitt fulla team på plats och då ska vi vara 15 personer och när vi är där kan vi börja se framåt på allvar.

Hon tillägger:

– Jag har som sagt full respekt för att detta har varit besvärligt för de inblandade men det har varit besvärligt för hela SJ.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SJ

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.