Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strömblad kliver ned – Grünthal tar över

Publicerad: 17 Januari 2011, 11:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

Gunnar Strömblad, 59, trappar ned för att få tid för barnbarnen. Nu tar Raoul Grünthal över ordförandeklubban i Aftonbladet och Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibstedRaoul GrünthalAftonbladet

Raoul Grünthal, 44, har gått i Gunnar Strömblads fotspår sedan han 2006 tog över Strömblads jobb som vd för Svenska Dagbladet.

När Schibsted Sverige bildades 2009 blev Grünthal vd och koncernchef – ett ansvar som Strömblad haft i den tidigare organisationen.

Nu sker nästa växling herrarna emellan, då Gunnar Strömblad kliver ned från posten som styrelseordförande för Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

– Det ligger ingen dramatik bakom. Detta är en förändring som är planerad länge, säger Olof Brundin informationschef på Schibsted.

Gunnar Strömblad vill trappa ned och få mer tid för barnbarnen.

Istället blir det Raoul Grünthal som tar över. Han tar även plats i den norska koncernledningen för Schibsted media group.

– Detta är en logisk konsekvens av det vi redan har gjort. Jag tror att det är positivt eftersom att det tydliggör den struktur som vi redan har gjort. Det blir ingen revolutionerande förändring för mig personligen, säger Raoul Grünthal.

Vad betyder detta för de svenska bolagen?

– Ju mer operativ en koncern är desto viktigare är det att det finns en röd tråd från ledningen ned till de enskilda bolagen. Därför är det viktigt att de personer som är chefer på olika ställen också är respresenterade i koncernledningen.

Sedan tidigare är Raoul Grünthal styrelseordförande i Schibsted tillväxtmedier.

Därmed blir nu han ytterst ansvarig för Schibsteds samtliga tre huvudverksamheter i Sverige.

Får du högre lön nu?

– Det kan jag inte tänka mig. Men jag har inte löneförhandlat än.

De tidningar som Raoul Grünthal nu tar över är i fin form ekonomiskt.

• Svenska Dagbladet gör ett rörelseresultat på 64 miljoner kronor för de första tre kvartalen 2010. Motsvarande siffra 2009 visade en förlust på 31 miljoner kronor.

• Aftonbladet redovisar ett rörelseresultat på 258 miljoner kronor under perioden, en fördubbling jämfört med samma period 2009.

– Nu går det väldigt bra. De nio första månaderna 2010 var väldigt starka. Samtidigt finns det långsiktiga strukturella utmaningar som är ganska uppenbara. Det pågår en strukturomvandling som innebär att de digitala medierna tar en allt större del av kakan, säger Raoul Grünthal och tillägger:

– Det är naturligtvis bra för oss, eftersom det är inom det digitala som vi är som allra starkast. Men det är en utmaning för våra papperstidningar.

Gunnar Strömblad sitter kvar som styrelseordförande i Schibsted Sverige. Han behåller även sin plats i koncernledningen för Schibsted media group – vilket innebär att representationen från Sverige fördubblas.

Formellt ska förändringarna klubbas på Schibsteds bolagsstämma i april.

Fakta Raoul Grünthal

• Var 1989 med om att starta Finanstidningen – och blev endast 23 år gammal chefredaktör för den samma.

• Blev 2003 vd för TT.

• Tillträdde 2006 som vd för Svenska Dagbladet-

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.