Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Storförlust för McCann efter bokslutsfiffel

Publicerad: 16 Januari 2009, 13:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

McCann Nordic redovisar en förlust på 100 miljoner kronor under 2007. Anledningen är nedskrivningar - samt en anställds fiffel med bokföringen. "Extremt tråkigt", säger Michael Storåkers till Dagensmedia.se.


McCann Nordic omsatte 352 miljoner kronor år 2007, att jämföra med knappt 300 miljoner 2006, enligt ett bokslut som lämnades in till Bolagsverket i december.

Men koncernen gör samtidigt en brakförlust, dels på grund av 48 miljoner kronor i godwill-avskrivningar för sammanslagningen av Trigger och Momentum. Men än värre för koncernen är ett omfattande fiffel med bokföringen, som lett till att nätverket IPG har tvingas pumpa in 55 miljoner kronor till McCann Nordic, i form av villkorat aktieägartillskott.

Enligt Bonnier-tidningen Resumé handlar fifflet om att en person i ledande ställning på Trigger och Momentum under en längre tid ska ha vilselett ledningen och snyggat till bokföringssiffror.

- Det är extremt tråkig, men samtidigt bra att det är historia. Vi måste göra den här avskrivningen nu och jag är glad över att inga kunder har drabbats eller pengar försvunnit, säger Michael Storåkers till Dagensmedia.se.

Är det avklarat nu?

- Den här personen stängdes av i maj 2008 och det finns saker som kommer att landa i 2008 års bokslut.

Hur mycket pengar det kan röra sig om är inte klart, säger han. En intern utredning mot personen pågår.

- Kommer den fram tll att det finns skäl att anmäla kommer vi göra det, säger Michael Storåkers.

Hur ser du på ditt eget ansvar?

- Jag är ansvarig för gruppen och har alltid ett ansvar. Den här personen har suttit på ett dotterbolag i Göteborg med ansvar för bokföringen. Han rapporterade i sin tur till en ekonomichef i Stockholm som rapporterade till den europeiska ekonomichefen.

- Jag anser att alla som sitter på en förtroendeposition kan missbruka sin position, trots bra intern och extern kontroll. Jag lägger- inte skulden på någon annan, de ogentligheter som genomförts har varit mycket avancerade och kopplad till den här specifika personen.

Sammanlagt uppgår förlusten 2007 till mer än 100 miljoner kronor.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.