Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Storåkers talar ut om bokföringsskandalen

Publicerad: 3 Februari 2009, 19:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

McCann har betalat tre revisionsfirmor tio miljoner kronor, samt genomfört en stor internutredning, för att få fram all information om det stora bokföringsfusk som har drabbat koncernen. Totalt har 70 miljoner kronor försvunnit ur bolaget - och den förre vd:n Erik Andersch får nu lämna McCann. "Vi har kommit överens om att det inte finns en framtid för honom inom McCann", säger Michael Storåkers i en intervju med Dagensmedia.se.


Controllern som ansvarade för ekonomin på McCann-byråerna Trigger och Momentum fifflade med bokföringen och redovisade felaktiga siffror under fyra års tid. Det har resulterat i ett katastrofresultat för McCann Nordic och en mardrömssituation för dess vd Michael Storåkers, som också är ordförande i Trigger och Momentum.

McCanns stora utredning om vad som har inträffat är nu klar, och Michael Storåkers väljer att berätta:

- En person i förtroendeställning, som var controller, har medvetet sett till att bokföringen har innehållit oegentligheter. Det som har hänt är att han under fyra års tid, i två bolag, har blåst upp intäkter som inte har funnits. Samtidigt har vi tagit på oss kostnader. Kostnaderna är verkliga, men inte intäkterna. Då måste vi skriva av de felaktiga intäkterna i bokslutet och det är det vi gör nu.

- Egentligen har både Trigger och Momentum en bra kundbas, men vi har tagit på oss för många anställda. Det här har utförts av en person som är väldigt skicklig. Både intern revision och extern revision har gått igenom det här men missat det.

I ett första skede upptäckte McCann att 55 miljoner kronor saknades i bolaget. Pengar som nätverket IPG har tvingats att pumpa in i McCann Nordic. Oegentligheterna i kombination med goodwillavskrivningar på 48 miljoner för sammanslagningen av Trigger och Momentum, resulterade i att McCann Nordic gjorde en förlust på över 100 miljoner kronor 2007.

Michael Storåkers vill inte lämna några siffror för 2008 eller 2009, men klart är att controllern var anställd av McCann fram till våren 2008, och att det fram till dess har begåtts ytterligare oegentligheter som kommer att tvinga bolaget till fler justeringar i bokföringen. Utöver de 55 miljoner som redan har försvunnit behöver nätverket tillföra ytterligare 15 miljoner kronor.

- Av det är 10 miljoner kostnader för att undersöka det här med tre revisionsfirmor, säger Michael Storåkers.

Michael Storåkers Det här rör sig om mycket stora belopp. Hur kan man som företagsledare inte ha begrepp om hur mycket man fakturerar kunderna?

- Jag håller med om att det är väldigt mycket pengar och väldigt allvarligt. Men jag tillsätter en vd och chef för respektive del som ska ha den operativa kontrollen. Den här controllern har rapporterat till både CFO:n för landet och till vd och chef, och de ska bedöma om intäkterna är rimliga för respektive bolag. Jag tycker att de har brustit i den kontroll som man ska ha som vd och chef.

Vilket är ditt ansvar?

- Jag har rekryterat personerna som ska stå för den operativa kontrollen. De har misslyckats med det. Men jag är ansvarig för "hiring och firing" av dotterbolagschefer och det får jag ta på mig.

Har pengar försvunnit ut ur bolaget?

- Nej. Det är viktigt att säga att en person är ansvarig och att inga pengar har försvunnit ut ur bolaget. Det vi har gjort är att vi har tagit på oss för mycket kostnader, i motsvarande grad. Det är dit pengar har försvunnit - till kostnader.

Nätverket tvingas skjuta till 70 miljoner kronor - hur har dina chefer reagerat på det här?

- Deras reaktioner är att det här är en avskild del som rör två bolag, och att den här typen av oegentligheter kan uppstå i alla bolag. De är förvånade att systemet inte plockade upp oegentligheterna, men konstaterar att vi hittade det relativt fort. Nu skriver vi av det här och går vidare.

Hur har fifflet gått till rent tekniskt?

- Det har visats felaktiga underlag för ledningarna i de här bolagen under en väldigt lång tid. Börjar du fiffla med systemet så måste du lägga mycket tid på att hela tiden hålla igen det. Det blir mer och mer press för den här personen som landade i den här personliga tragedin.

Polisanmäler ni den här personen?

- Vi har lämnat över den frågan till vår advokat, Monique Wadsted.

Har ni någon uppfattning om vad syftet har varit - varför har han blåst upp intäkterna?

- Det här är en personlig tragedi och jag har inte fått något vettigt svar på den frågan. Vi har undersökt det här, och vi har haft konsulter inne som har gjort en internutredning, och de har inte heller fått något svar.

Har han haft någon form av bonus som skulle gynnas av högre intäkter?

- Nej, och det är viktigt att säga: ingen har fått bonus på de här felaktiga siffrorna. Inte personen i fråga, inte CFO:n, inte cheferna för de här olika bolagen, inte jag. Ingen har fått bonus på de här felaktiga siffrorna.

Resumé har skrivit att ekonomichefen har gått på porrklubb och handlat på sexbutik för stora belopp på sitt företagskort, vilket har resulterat i att han krävs av McCann på 255.000 kronor. Enligt Michael Storåkers var porrklubbsbesöket en isolerad händelse.

- Vi upptäckte de här räkningarna från kontokortsföretaget, och konfronterade honom med informationen. Då erkände han direkt och vi kom överens om att han skulle sluta med omedelbar verkan och att han skulle betala tillbaka. Han betalade en liten del och sen kom det inte mer. Då lämnade vi över fallet till Kronofogden. Han motsatte sig det och då stämde vi honom.

Han har inte systematiskt använt sitt företagskort till privata inköp?

- Det vet vi att han inte har gjort. Vi har undersökt det.

En konsekvens av bokföringsskandalen är att Erik Andersch, som var vd på Trigger och därefter chef för McCann i Västsverige, får lämna koncernen. Han är i nuläget utlånad till kunden Intersport, där han jobbar som marknadschef, samtidigt som han skulle fortsätta att jobba med vissa kunder inom McCann.

- Vi har kommit överens om att han ska sluta och att det inte finns en framtid för honom inom McCann. Kristina Lundström (vd Trigger) tar nu över hela McCanns erbjudande i Västsverige, säger Michael Storåkers.

Men oegentligheterna började innan Erik Andersch började på företaget?

- Det stämmer. Erik är dock den som har varit vd under längst period.

Har något nytt kommit fram som har föranlett er att vidta den här åtgärden?

- Vi har gjort en överenskommelse där vi ser att han inte har en framtid på McCann. Han var vd under en period på Trigger och har brustit i kontroll där. Sen finns det flera andra som också har varit chefer, men Erik har varit det under längst period.

Vilka åtgärder vidtar ni för att det inte ska uppstå igen?

- Vi har tillsatt en ny CFO, Stefan Falk, och en huvudcontroller, Gunnar Hanses, som har hand om hela koncernen. Vi samlar all controlling till Stockholm och har det inte längre separat i Göteborg.

Har kunder drabbats?

- Kunder har inte drabbats överhuvudtaget. Många har uttryckt att de känner med oss. Vi har många stora uppdragsgivare som vet att sådant här kan inträffa. Det viktiga är att man hanterar det hela, rensar upp och går till botten med det.

Hur bedömer du att McCanns trovärdighet påverkas?

- Vi har haft tre revisorsfirmor som har tittat på det här. Alla har tittat på detta och konstaterat att det här rör en person och två av väldigt många dotterbolag. Det här handlar inte om hela McCann, utan om de här två bolagen där den här personen var ansvarig controller.

Ett antal personer på Trigger i Göteborg har varslats av uppsägning på grund av bokföringsfifflet. På frågan om hur Michael Storåkers har påverkats som människa av det som har hänt, svarar han:

- Det finns många lärdomar att dra. Vi har alltid haft väldigt bra feedback på den kontroll som vi har haft i bolaget, men det är klart att jag nu inte känner samma självkänsla i kontrollen längre. Sen tycker jag att det är väldigt jobbigt att människor drabbas. Den viktigaste drivkraften för mig har alltid varit att vara en bra och spännande arbetsplats. Det här blir ett avsteg från det.

- Jag ser också en personlig tragedi i personen som har gjort det här. Han har inte tagit några pengar, men han har ställt till det väldigt mycket. Jag känner med honom och hans familj också, faktiskt.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.