Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Storaffärer planeras i SBS - Canal Plus kan säljas

Publicerad: 26 April 2007, 05:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Storaffärer planeras just nu i den europeiska mediekoncernen SBS Broadcasting, i vilken svenska Kanal 5 och Canal Plus ingår. SBS-koncernen ska slås ihop med tyska mediejätten Prosieben, och enligt uppgifter till Dagens Media ska Canal Plus säljas.


Riskkapitalbolagen KKR och Permira köpte SBS Broadcasting hösten 2005 i en affär värd 20 miljarder kronor.

I samband med affären uppstod spekulationer om att KKR och Permira skulle stycka upp SBS-koncernen och sälja bitarna, något som hittills inte har skett. I slutet av 2006 lade KKR och Permira i stället beslag på merparten av den tyska mediekoncernen Prosieben för 27 miljarder kronor.

Nu pågår ett omfattande arbete inom SBS och Prosieben, som syftar till att fusionera de två mediekoncernerna till en gigantisk mediejätte.

Men de inblandade parterna lägger locket på om planerna.

- Inga kommentarer, säger Bettina Duske, presschef på SBS huvudkontor i Nederländerna.

Samtidigt som arbetet med att fusionera SBS och Prosieben pågår, undersöks vilka delar av SBS som inte passar in i det stora koncernbygget. Ett av de bolag som - enligt uppgifter till Dagens Media - sannolikt ska säljas är Canal Plus.

Ett säkert tecken på att något är på gång är att affärsmannen Jan Friedman har synts på Canal Plus kontor på sistone. Han brukar ligga bakom många av de större medieaffärerna i landet. Och Dagens Industri spekulerar i att priset på Canal Plus hamnar på 3-4 miljarder kronor.

Den stora personalneddragning som pågår på Canal Plus, och som leds av nya vd Per Borgklint, syftar enligt uppgifter till att öka lönsamheten och göra betal-tv-kanalen färdigt för försäljning. Bedömare som Dagens Media har pratat med säger att Canal Plus har en alldeles för stor personalstyrka.

Under tv-mässan i Cannes förra veckan var det stora samtalsämnet bland flera tv-chefer att norska Telenor skulle vara intresserat av att köpa Canal Plus.

- Jag har också hört ryktet, men jag kan varken dementera eller bekräfta, säger Canal Plus vd Per Borgklint.

- Jag kan inte kommentera det heller, säger Bettina Duske på SBS.

Dagens Media har även nåtts av spekulationer om att MTG och Viasat vill köpa Canal Plus, vilket skulle innebär att MTG-koncernen kopplar greppet om betal-tv-marknaden i Norden. Men även rykten om utländska köpare cirkulerar.

SBS Broadcasting rymmer idag 19 tv-kanaler, 20 betal-tv-kanaler och 15 radionätverk över hela Europa.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.