Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stina Lundberg Dabrowskis totalsågning av SVT

Publicerad: 11 Augusti 2008, 06:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:43

Stina Lundberg Dabrowski sparar inte på krutet när hon dömer ut ledningen på Sveriges Television. Hon får delvis stöd av SVT-profilen Janne Josefsson.


I mars i år lämnade programledaren Stina Lundberg Dabrowski SVT-programmet Debatt efter en konflikt med SVT om programmets innehåll.

I helgen fyrade hon av en rejäl salva mot sin tidigare uppdragsgivare.

På DN Debatt skriver Stina Lundberg Dabrowski och hennes man, tv-producenten Kjell Dabrowski, att public service-tv har blivit en "sluten bunker utan proffsig kreativitet och utan mod att satsa på tv-stjärnor".

De skriver också att SVT har ett "tandlöst ledarskap" som får "effektiva tv-chefer att ge upp", och att "slöseriet med tv-tittarnas licenspengar är enormt".

Paret Dabrowski listar tio förslag på hur SVT kan effektiviseras.

Bland annat föreslås en sammanslagning av UR, SR och SVT, utläggning av 25 procent av produktionen på externa produktionsbolag, skapandet av en tv-fond där oberoende producenter kan söka pengar för att göra program, samt skrotandet av 55-procentsregeln (som säger att 55 procent av SVTs produktion ska göras utanför Stockholm).

Stina Lundberg Dabrowski och Kjell Dabrowski vill också att SVT ger programcheferna mandat att besluta och förtydligar beslutsgången inom företaget.

De vill även att tv-avgiften görs om till en obligatorisk avgift på skattesedeln, samt att SVT startar en betalkanal för sport.

"Det är SVTs enda sätt att i framtiden säkra attraktiva sportevenemang och publikens möjlighet att få avnjuta dessa utan att matas med oändliga reklamabrott, som senast under fotbolls-EM", skriver paret Dabrowski.

Janne Josefsson håller med paret Dabrowski i delar av deras kritik mot SVT.

- Jag jobbar på en redaktion där vi har det väldigt bra och vi får göra vad vi vill, men jag kan se att runtomkring mig finns det människor som far väldigt illa, säger Janne Josefsson till Expressen.

Han fortsätter:

- Samtidigt märker jag att klimatet och atmosfären absolut inte är bra. Det finns många människor som inte mår bra. Folk får sparken och det sker på ett väldigt bryskt sätt och sådant. Ibland när jag kommer till jobbet kan jag känna att vad är jag för jäkla ynkrygg som inte reagerar starkare än vad jag gör på hur det kan gå till när man omorganiserar, hur människor mår illa.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.