Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Staten gör om 800-miljonerspitch - igen

Publicerad: 2 April 2008, 08:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

Rikspolisstyrelsens mediebyråupphandling avbröts i förra veckan och görs nu om. 800 miljoner mediekronor ligger i potten för byråerna. Samtidigt går flera myndigheter miste om rabatter.- Det här är en prioriterad upphandling för oss. Min förhoppning är att vi har en upphandlad byrå klar under hösten, säger Petter Grape på RPS.


RPS tar hand om upphandlingen av mediebyrå för samtliga regeringens statliga myndigheter. Kontot är värt 200 miljoner per år i tre år, med en option på ett fjärde.

Turerna började i augusti 2006 när den samarbetande duon Meko/Bizkit överklagade Rikspolisstyrelsens val av Promedia.

Bizkit/Meko fick till slut rätt i Kammarrätten - och vann den nya upphandlingen eftersom de erbjöd ett kraftigt lägre pris än Carat och Promedia, som också deltog.

Carat och Promedia överklagade beslutet och anklagade Bizkit/Meko för prisdumpning.

I juni 2007 valde Kammarrätten att underkänna Meko/Bizkits anbud. Rikspolisstyrelsen beslutade sig då för att göra en ny upphandling. Alla intresserade byråer kunde nu vara med. Sex byråer, bland andra Meko, Vizeum och Promedia, gav sig in i en ny pitch.

Men förra veckan avbröt plötsligt Rikspolisstyrelsen upphandlingen.

- Vi noterade att förutsättningarna i våra förfrågningsunderlag inte var tillräckligt tydliga. Det innebar att en korrekt utvärdering av anbuden inte kunde genomföras, säger Petter Grape, chef för Rikspolisstyrelsens upphandlingsenhet.

Byråerna tolkade det på olika sätt?

- Precis. Krav och prismodell var olika tolkat.

Därmed står myndigheterna fortfarande utan avtal - och kommer sannolikt göra det länge till.

- Arbetet pågår redan nu med att upprätta förfrågningsunderlag, säger Petter Grape.

Hur ska ni göra för att vara tydligare den här gången?

- Vi kommer att vara tydligare med vad det är vi efterfrågar så att situationen inte ska uppstå igen. Det ska inte finnas möjligheter till olika tolkningar.

RPS och staten har varit utan mediebyråavtal i två år. När tror du att det här är klart?

- Jag vågar inte svara på det. Min förhoppning är att vi har en upphandlad byrå klar under hösten. Det här är en prioriterad upphandling för oss.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.