Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stampens stålbad - 35 tjänster ryker på Hallands-tidningarna

Publicerad: 5 Februari 2008, 13:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Stampenägda Hallands Nyheter och Hallandsposten slås ihop till ett bolag. Synergieffekter ska spara 20 miljoner då 35 tjänster tas bort. "Vi utesluter inte uppsägningar", säger Göran Johansson, vd Hallandsposten.


I dag kom beskedet som de drygt 200 anställda på de båda västkusttidningarna har bävat inför. 35 tjänster ska bort. De två företagen slås ihop till ett bolag, men båda tidningarna ska finnas kvar i sin nuvarande form.

- När vi nu slår ihop företagen uppstår en massa möjliga samarbetsområden. Redaktionerna kommer att kunna samarbeta, vi behöver inte ha dubblerade funktioner över hela linjen, säger Göran Johansson.

Inom 12-15 månader ska de 35 tjänsterna vara borta. 20 av tjänsterna är redaktionella.

- Vi kommer att tillämpa någon slags frivilliglösningsmodell så långt det är möjligt, och försöka med växlingspaket på individuell basis. Men vi utesluter inte uppsägningar.

Under tisdagen informerades de anställda på tidningarna.

- Det är inget roligt besked att lämna även om vi försöker få fram att detta samtidigt är ett tillväxtpaket för att skapa resurser för satsningar på till exempel nya medier.

Vissa har påpekat att tidningarna redan går med vinst. Är detta verkligen nödvändigt?

- Ja. Vi inser att det är ett pedagogiskt problem att förklara detta för folk. Men vi måste frigöra resurser, och vi har möjlighet i dessa två företag att frigöra resurser genom samarbete. Pengarna som vi frigör kommer Stampen investera till exempel i nya medier vilket kommer komma oss till del.

Göran Johansson nämner feature, sport, kultur och myndighetsbevakning som områden där tidningarna kan komma att dela på material. Det lokala materialet ska även i fortsättningen vara unikt för respektive tidning

- Vi vill värna de lokala varumärkena. Tidningarna ska fortsätta att ha var sin chefredaktör och var sin lokal ledningsstruktur.

Tidningarna kan även komma att få gemensam annonsproduktion samt administration.

Bolaget tidningarna ska drivas i heter Mediabolaget i Halland AB. Göran Johansson blir vd i detta bolag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.