Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stampen-chef stoppade Israelkritisk ledarkrönika

Publicerad: 22 Januari 2009, 12:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

Göteborgs-Postens politiske chefredaktör Peter Hjörne stoppade texter av ledarskribenten Gert Gelotte, son enligt honom var anti-israeliska. "Tråkigt för läsarna", säger Gert Gelotte till Dagensmedia.se.


Gert Gelotte har arbetat på Göteborgs-Posten sedan 1975. Han jobbar nu som ledarskribent på tidningen, under politiske chefredaktören Peter Hjörne. Peter Hjörne är, som namnet antyder, medlem i familjen Hjörne, Stampens majoritetsägare.

På ett möte med Publicistklubben Väst i tisdags berättade Gert Gelotte om hur han fått Peter Hjörne på halsen efter att ha skrivit fyra artiklar om konflikten i Palestina. Artiklarna bröt mot Göteborgs-Postens ledarsidas pro-israeliska inställning, en inställning som Gert Gelotte tidigare delade. Efter en studieresa i området har han dock valt att tänka om.

Peter Hjörne ska ha blivit mycket upprörd över artiklarna och kallat till möte med ledarredaktionens chef Fredrik Tenfält. En text som enligt Gert Gelotte byggde på fakta från FN och UD stoppades och ledarskribenten fick välja mellan att ställa upp på GP:s pro-israeliska linje eller sluta skriva om ämnet. Han valde det senare.

- Fredrik hade ett möte då han drog upp ledarredaktionens linje. Jag tittade på den och sa att jag inte kunde ställa upp på den. Sen dess skriver jag ingenting om konflikten.

Han understryker dock att han inte ser något fel i det som inträffat.

- Jag kan inte kräva att själv få bestämma tidningens politiska linje i varje fråga. Om man i någon fråga inte kan ställa upp på det så skriver man inte om det. Men det tråkiga i det hela, och det gäller inte bara på ledarsidorna, är att jag tycker att tidningen ger en förskönande bild av verkligheten och förtiger delar av den.

Enligt Gert Gelotte har han inte hört någon reaktion från Peter Hjörne efter att ha berättat sin historia på Publicistklubbens möte.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.