Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SR frias för SD-uttalande

Publicerad: 8 juni 2009, 13:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

En programledare på Sveriges Radio kallade Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti - och drog på sig tre anmälningar till Granskningsnämnden, GRN. Nu frias hon.


Den var den 16 november som P3 Star gjorde ett program om rasismen i Sverige. Då sa en kvinnlig programledare bland annat:

"Sverigedemokraterna gjorde, tyvärr får jag väl säga, väldigt stora framgångar i senaste valet".

GRN väljer att fria uttalandet. Programmet har en ungdomlig publik som använder ordet "rasism" som en synonym till "främlingsfientlighet". Och det epitetet är okej att använda ihop med Sverigedemokraterna, har GRN tidigare slagit fast.

Däremot kritiserar GRN programmet för att ha gått över gränsen gällande opartiskhet, dock inte till den grad att det strider mot kravet på opartiskhet i SR:s sändningstillstånd. GRN friar också P4 Malmö, som beskrivit Sverigedemokraterna som ett parti som "misskrediterar människor som har icke-nordiskt ursprung".

Samma besked lämnas till TV4, som sänt en 50 sekunder lång trailer för Canal Plus, en kanal man förvärvade förra året. De två koncernsystrarna måste nu anses vara så pass integrerade att cross-promotion är tillåtet, enligt GRN.

GRN väljer dock att fälla SVT:s Sportspegeln efter att uppgett felaktig information om en vinnare i skridsko-VM, utan att ha rättat alla uppgifter.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.