Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Springtime skakas av förskingringshärva

Publicerad: 3 April 2008, 10:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

Dagens Media kan avslöja att pr-byrån Springtime skakas av omfattande ekonomisk brottslighet. En anmälan om grov förskingring har lämnats in till åklagarmyndigheten.- Vi har blivit bestulna, helt enkelt, säger vd Maria Arnholm.


Dagens Media kunde i helgen berätta att Springtimes medarbetare blev utan bonus sedan det uppdagats att företaget har begått en mängd bokföringsmissar under 2007.

Problemen med bokföringen upptäcktes av Springtimes nya ekonomichef, som tillträdde vid årsskiftet.

Efter en intern utredning, ledd av Springtimes nya revisorer, visar det sig att bokföringsmissarna i själva verket är resultatet av försök att dölja misstänkt brottslighet.

Pr-byrån har idag lämnat in en anmälan om grov förskingring mot en tidigare ekonomichef till åklagarmyndigheten i Stockholm. Enligt misstankarna ska ekonomichefen under de senaste två åren ha stoppat minst 657.000 kronor av företagets pengar i egen ficka.

Maria Arnholm Maria Arnholm, Springtimes vd, säger till Dagens Media:

- Prognosmissarna, som jag tidigare berättat om, beror till största del av att vår tidigare ekonomichef har gjort konstiga saker i bokföringen för att dölja oegentligheter. Det rör sig om ett systematiskt och konsekvent undanhållande av pengar för egen räkning.

Maria Arnholm konfronterade ekonomichefen med misstankarna under ett möte igår.

- Hon medger allt. Det här är en mycket sorglig och tragisk historia.

Springtime hade räknat med att göra 3 miljoner kronor mer i vinst under 2007. 10 i stället för 7 miljoner kronor, vilket i nuläget är det preliminära utfallet.

Enligt Maria Arnholm är det dock endast 657.000 kronor som hittills har dokumenterats som försvunna från företaget under de två senaste åren.

­ Rörigheten, och att det har funnits missar, beror på att hon har behövt dölja det hon har gjort. Därför har hon bokfört saker på ett konstigt sätt.

Den förra ekonomichefen har arbetat för Springtime i över tio år. Maria Arnholm beslutade dock att endast undersöka företagets bokföring två år tillbaka i tiden.

- Vi valde att stanna där, det har krävt mycket resurser. Sedan får åklagaren bestämma hur långt åklagaren vill gå tillbaka.

Personalen på Springtime informerades idag om vad som har hänt.

- Nu lägger vi oss det här bakom oss, säger Maria Arnholm, som betonar att inga kunder har drabbats av de misstänkta oegentligheterna.

Vilket ansvar har du i det här?

- När man leder en verksamhet har man formellt ansvar för allt som händer här. Men det är styrelsen som avgör vilket ansvar jag har, och jag har deras stöd att fortsätta leda företaget. Mot brott kan man bara skydda sig till en viss gräns.

Maria Arnholm tillägger:

- Man har revisorer för att kunna upptäcka sådant här. Vi har också kritik att framföra mot våra förra revisorer.

Trots den misstänkta förskingringen blev 2007 ett rekordår för Springtime. Preliminära siffror gör gällande att byråintäkten ökade med 60 procent, till 71 (45) miljoner kronor, samtidigt som vinstmarginalen fördubblades från 5 till 10 procent.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.