Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sponsring av välgörenhet inte alltid bra

Publicerad: 9 juni 2009, 05:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Alltför många företag går på magkänsla när de väljer vilka aktiviteter de ska sponsra. Det säger Tony Apéria, grundare av Nordic Brand Academy efter att ha gjort en massiv kartläggning av sponsring.


Nordic Brand Academy har, via 6000 intervjuer genom Hermelins internetpanel, genomfört en stor undersökning om sambanden mellan 74 sponsringsaktiviteter och 100 företag samt organisationer.

- Vad jag vet har det aldrig tidigare gjorts en så stor undersökning om sponsring i Sverige. Vi har velat gå på djupet med frågan, säger Tony Apéria, ekonomie doktor och grundare av Nordic Brand Academy.

Målet har varit att analysera hur företagen och den sponsrade aktiviteten passar ihop och hur man kan låna associationer av varandra i syfte att stärka det egna varumärket.

- Det finns mycket tyckande i denna fråga. Chefen väljer att sponsra något som barnen håller på med eller något annat som man tror är bra. Men ofta vet man inte vad som är bra för varumärket. Därför ville vi på djupet kartlägga vilken sponsring som fungerar.

I kartläggningen har specifika sponsoraktiviteter analyserats och kategoriserats efter vilka värden de utstrålar. Grovt sorterat har de delats upp i introverta aktiviteter, som sponsring av museum, extroverta aktiviteter, som Hultsfredsfestivalen, samt vi- och jagorienterade aktiviteter. Exempel på den senare är Volvo Ocean Race medan sponsring av organisationen Friends är en mer vi-orienterad aktivitet, enligt undersökningen.

- Man kan använda sponsring på två sätt; antingen för att förstärka existerande värden i varumärket eller för att addera värden som saknas, säger Tony Apéria och fortsätter:

- Det viktiga är att man förstår vad det egna varumärket och vad aktiviteterna står för och vad man kan låna till sitt varumärke.

Resultaten av undersökningen visar att varumärkespersonligheten är avgörande för vad som är trovärdigt eller inte att sponsra.

En viktig slutsats är att sponsring av ideella organisationer, trots den goodwill som följer med, inte är lyckat för alla företag.

- Det är ofta positivt, men inte alltid. Många ideella organisationer är introverta i sin natur. Genom att sammankopplas med den typen av organisationer riskerar sponsorn att göra sitt varumärke mer introvert.

Menar du att det kan vara negativt för ett varumärke att stödja en god sak?

- Det kan aldrig vara av ondo att du lägger pengar på ideella organisationer. Men ska du nå den önskvärda positionen för ditt varumärke finns det kanske bättre saker att göra för pengarna. Det handlar om vad aktiviteten tillför i förhållande till ditt varumärke.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.