Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spikmattetillverkare stämmer konkurrent

Publicerad: 1 juni 2009, 11:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Team Shakti AB, som säljer den uppmärksammade Shaktimattan, går till generalangrepp mot konkurrenten Datura Trading AB. Enligt Shakti snyltar Datura på dess varumärke samt köper textreklam.


Shaktimattan har fått stort genomslag i medierna och nått stora försäljningsframgångar den senaste tiden. Enligt den stämningsansökan man nu lämnat in till Marknadsdomstolen har bolaget investerat 3 miljoner kronor i annonser i en rad olika magasin, som också lett till att de uppmärksammats i medier som TV3, TV4, The Voice, och i tidningsartiklar.

I början av 2009 dök konkurrenten Datura Trading upp i Sverige. Det företaget försöker nu rida på Shaktis varumärke, anser Shakti, och uppmanar Marknadsdomstolen att mot vite på 1 miljon kronor förbjuda Datura att sälja eller marknadsföra sina spikmattor på det sättet som de gör nu.

Shakti kräver också att Marknadsdomstolen "omedelbart och utan att Datura Trading först bereds tillfälle att yttra sig" sätter ett intermistiskt förbud. Dessutom vill Shakti få ett förbud mot en rad olika slogans och marknadsföringsåtgärder som Datura använder sig av.

I sin stämningsansökan pekar Shakti också ut en artikel i tidningen "Aktuellt för Kropp & Själ", som i ett nummer testar spikmattor. En, enligt Shakti, helt okritisk artikel om Datura ackompanjeras av en annons för Daturas matta. Datura har senare hänvisat till artikeln, som Shakti anser vara textreklam och därmed olaglig, och skrivit Daturas spikmattor blivit "bäst i test".

Som Dagensmedia.se tidigare berättat har "Aktuellt för Kropp & Själ" bland annat fått kritik från Hovet för att ha publicerat en artikel om Kronprinsessan Victoria.

Daturas vd Johan Andersson:

- Vi ska låta vårt juridiska ombud titta på det. Innan dess kan jag inte kommentera något.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.