Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Spekulationer om nedläggning av Punkt SE

Publicerad: 9 Maj 2008, 15:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Schibsteds gratistidning Punkt SE fortsätter att blöda kraftigt - trots att tidningen nu säljs med starka Orvestosiffror. Då börjar snacket om att tidningen kommer att läggas ner.


Punkt SEs katastrofala 2007 innebar en total förlust på nästan 200 miljoner kronor.

Första kvartalet backade tidningen 56 miljoner. De övriga tre kvartalen var inte mycket bättre - minus 51, 41 och 51 miljoner kronor.

2008 var året då det skulle vända för tidningen. När Orvestos läsarsiffror för oktober-december 2007 redovisades i slutet av januari i år var Punkt SE den tidning som ökade mest av alla dagstidningar. Tidningen nådde totalt 619.000 läsare.

Schibsteds Sverige-chef Gunnar Strömblad konstaterade i Dagens Media den 15 februari i år:

- Det är först nu egentligen som vi har en riktigt stark bas att sälja från. Tidningen är etablerad, vi har en tydlig läsekrets och kan också visa över tid goda räckviddstal.

På frågan om hur stort Schibsteds tålamod med Punkt SE är, svarade Gunnar Strömblad:

- Vi kan inte gradera tålamod på det sättet. Vi satsar på Punkt SE nu och gör allt vi kan för att den ska lyckas.

När Punkt SE idag redovisar utfallet för första kvartalet 2008 står det klart att tidningen gör en förlust på 44 miljoner kronor. Under samma period lyckades konkurrenten Metro i Sverige vända en förlust på 6,5 miljoner kronor 2007 till en vinst på 14 miljoner kronor 2008.

Punkt SEs fortsatta problem får branschkännare att prata om nedläggning. Kaupthing Banks norska medieanalytiker Henrik Schultz säger till Medievärlden:

- Jag är tveksam till om koncernen vill behålla Punkt SE i Sverige. Resultatet hade förbättrats något, men inte tillräckligt. Jag tror att det kommer att hända något med Punkt SE i sommar. Kanske läggs den ned eller också inlemmas den i Aftonbladet.

Dagens Media pratade idag med Gunnar Strömblad. När samtalet kom in på Punkt SE hade han inte längre tid att svara på frågor.

- Tyvärr, jag är hemskt ledsen och måste bryta. Jag hade väldigt kort tid, jag hinner inte, sade Gunnar Strömblad.

Aftonbladets vd Carl Gyllfors var tidigare idag osäker på Punkt SEs framtid.

- Jag vågar inte svara på den frågan, svarade han när Dagens Media frågade om Punkt SE finns kvar om ett år.

Dagens Media har även varit i kontakt med Eskilstuna-Kurirens Tryckeri, som trycker Punkt SE.

Försäljningschefen Sara V-Sjöberg berättar att tryckeriet har skrivit ett flerårigt avtal med Punkt SE, och att hon inte har fått några indikationer på att avtalet kommer att brytas eller omförhandlas.

- Jag har inte hört något om det, säger hon.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.