Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sparkad reporter vinnerdelseger mot Innerstadspress

Publicerad: 8 Januari 2007, 10:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Åke Lindberg, reporter och tidigare redaktionschef, fick sparken från Innerstadspress. Efter att ha stämt Innerstadspress i tingsrätten har han nu vunnit en delseger. Tidningsföretaget tvingas betala hans lön.


Åke Lindberg började på Innerstadspress 2003, efter att tidigare ha arbetat på bland annat Resumé, Vision och QuoVadis.

Hösten 2005 fick Åke Lindberg plötsligt sparken från Innerstadspress, som ger ut de lokala nyhetstidningarna Södermalmsnytt, Vi i Vasastan, Vårt Kungsholmen och Östermalmsnytt.

Han var upprörd när han berättade för Dagens Media om händelsen.

- Jag har blivit uppsagd och motiveringen är arbetsbrist. Alla vet att det är skitsnack. Peter Rydås som är vice vd och driver de här tidningarna har försökt att sparka mig tidigare, utan motivering, sa Åke Lindberg till Dagens Media.

Åke Lindberg och hans advokat Toivo Öhman har stämt Innerstadspress i Stockholms tingsrätt för den, enligt dem, lagvidriga uppsägningen.

Nu har de vunnit en delseger. Innerstadspress har begärt att slippa betala Åke Lindbergs lön fram till att ärendet avgörs i domstolen. Men tingsrätten tycker annorlunda.

- Motparten har begärt att hans (Åke Lindbergs) anställning, om det finns en anställning, ska klippas av nu, i avvaktan på den riktiga prövningen. Men det har de alltså fått nej till.

Enligt Toivo Öhman är det oklart om Åke Lindberg i juridisk mening verkligen är uppsagd från Innerstadspress. Eftersom domstolen inte vet om han är uppsagd går det inte att meddela ett interimistiskt beslut i tvisten.

- Man har laborerat med ett antal juridiska personer i den här koncernen. Det bolag som formellt sade upp honom är inte det bolag i vilket han var anställd.

När rättegången äger rum är oklart. Tovio Öhman bedömer tidigast hösten 2007.

- Det är närmast kriminellt hur långsamt det går i Stockholms tingsrätt.

Hur bedömer ni möjligheterna att få rätt mot Innerstadspress?

- Om vi inte trodde att vi inte kunde få rätt så hade vi inte stämt.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.