Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sonet gjorde pr av pris från diktator

Publicerad: 17 Januari 2007, 11:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Sonet skryter med att ha fått presidentens specialpris vid en filmfestival i Minsk. Att priset delades ut i en diktatur var det ingen på Sonet som tänkte på. Aftonbladet var en av tidningarna som tog in pressmeddelandet.


I pressreleasen meddelar Sonet att filmen Så som i himlen belönats med fyra prestigefyllda priser vid filmfestivalen i Minsk. Kay Pollak blev både stolt och glad, enligt Martin Strömberg. Filmen fick bland annat president Alexandr Lukasjenkos specialpris, för "humanism och andlighet inom filmkonsten".

- Vi blev jätteglada. Sådant har jag inte träffat på förut, att presidenten delar ut ett eget pris. Det gjorde det hela speciellt. Det betyder ju att filmen har en inneboende styrka som når även utomlands, säger Martin Strömberg.

Att filmen gör succé i ett land som kallas Europas sista diktatur, har han inte reflekterat över.

- Vi hade inte hört talas om den här festivalen tidigare. Vitryssland är inte alls bekant för mig, säger Martin Strömberg.

Hur ser ni på att ta emot ett pris från Vitryssland?

- Vaddå? Att det skulle vara ett obetydligt land?

Nej, att landet kallas för diktatur, där presidenten till exempel hela tiden gör inskränkningar på yttrandefriheten.

- Det är ingenting jag reflekterat över.

Kan det inte vara dålig pr för er?

- Nej. All pr kan vara bra pr. Man får hantera det på rätt sätt.

Förutom presidentens specialpris belönades Så som i himlen med både Presspriset och Silverpriset i publikens omröstning vid filmfestivalen i Minsk. Priset för Bästa manliga skådespelare gick till Michael Nyqvist.

- Michael Nyqvist blev jätteglad. Eftersom han inte blev guldbaggenominerad, som många hade tippat, var det extra roligt att han blev uppmärksammad för sitt skådespeleri utomlands i stället, säger Martin Strömberg på Sonet Film.

Karin Grahn-Wetter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.