lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skrotade löntagarfonderfiras med DN-bilaga

Publicerad: 1 oktober 2008, 12:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Tankesmedjan Den nya välfärden firar 25-årsjubileumet av protesterna mot löntagarfonderna med att köpa en bilaga i Dagens Nyheter.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I en annons i DN i dag berättar Den nya välfärden om bilagan som kommer på lördag den 4 oktober. Datumet markerar 25-årsdagen av den protestmarsch som SAF (nu Svenskt Näringsliv) annordnade 1983, mot löntagarfonderna.

Den nya välfärden, som jobbar för ett bättre företagarklimat i Sverige, ska i bilagan berätta om vad de har gjort den senaste tiden. Bland annat utlovas en text om hur Den nya välfärden säger sig ha sparat 9 miljarder åt skattebetalarna genom att tvinga kommunerna att genomföra upphandlingar.

Annonsen i dagens DN. Varför köper ni en helsida för att berätta att det kommer en annonsbilaga i DN?

- Det är för att skapa uppmärksamhet och det verkar ju fungera eftersom bland annat du ringer, Patrik Engellau, ordförande för Den nya välfärden.

Brukar ni göra annonskampanjer av detta slag?

- Nej, det är sällan vi köper helsidor. Det är ganska dyrt.

Vad kostar det?

- Över miljonen.

Varför firar ni protesterna mot löntagarfonderna?

- Vi arbetar för ett bättre företagarklimat. 4:e oktoberdemonstrationen var en höjdpunkt bland de åtgärder som gjordes för att förbättra, eller snarare förhindra en kraftfull försämring av, företagarklimatet i Sverige.

Vad kommer man mer att kunna läsa?

- Det blir lite av en verksamhetsberättelse för oss. Jag vill inte berätta för mycket inna bilagan kommer.

Idéen om löntagarfonderna, som ursprungligen var ett LO-förslag som syftade till att socialisera delar av Sveriges företag, var mycket omstridd. Kritikerna fick vatten på sin kvarn när Sveriges dåvarande socialdemokratiska finansminister Kjell-Olof Feldts klotter "Löntagarfonder är ett jävla skit men nu har vi baxat dom ända hit", fångats på foto under en riksdagsdebatt om löntagarfondernas införande. Löntagarfonderna skrotades sedermera av regeringen Bildt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev