Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skatteverket synar Mia Erikssons Gömda-miljoner

Publicerad: 13 Februari 2009, 09:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Boken Gömdas huvudperson Mia Eriksson lyfter bidrag från Försäkringskassan men redovisar inte de miljoner hon tjänat på bokförsäljningen.


Efter en förfrågan från Dagensmedia.se ska Skatteverket nu titta på de miljonbelopp som Mia Eriksson, huvudpersonen och medförfattarinnan i Liza Marklunds Gömda och Asyl, har tjänat på sina böcker.

- Vi tittar på alla anmälningar som kommer in och gör sedan en bedömning om det ska bli en granskning eller utredning, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Mia Eriksson har blivit känd genom Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl. Mia är en förföljd kvinna som tillsammans med sin nya man och två barn skulle ha tvingas lämna sin hemstad och sedan även landet. 2003 skulle Mia Eriksson ha fått politisk asyl i USA, eftersom Sverige inte kunde skydda henne från förföljelse.

Dagensmedia.se:s egen granskning visar att Mia Eriksson fortfarande är folkbokförd i Sverige trots att hon i Gömda och Asyl påstås ha lämnat landet 1995. Om man flyttat utomlands och varit borta ett år eller mer ska man normalt sett inte längre vara folkbokförd i Sverige.

Av granskningen framgår också att Mia Eriksson endast deklarerar för de inkomster som hon får från Försäkringskassan. Inkomståret 2007 rörde det sig om 93.683 kronor. Några inkomster från försäljningsframgångar från tre svenska bokförlag som gett ut hennes böcker redovisas inte. Från 1990 då Mia Eriksson lämnade Oxelösund har hon fått sjukpension och bidrag utbetalt till sitt konto från försäkringskassan.

Pengarna från bokförsäljningen började rulla in 2001 då boken Gömda blev en succé och såldes i över 700.000 exemplar. Sammanlagt har Gömda och Asyl sålts i över 1,3 miljoner exemplar. Förutom i Sverige har Gömda sålts även i Danmark, Finland, Norge, Island samt Tyskland.

Mia Eriksson har sammanlagt skrivit fem böcker om sitt liv alltid med någon annan medförfattare. Förutom Piratförlaget som ägs av Jan Guillou och Liza Marklund har även Ordupplaget och Lind&Co tjänat miljoner på Mia Erikssons berättelser.

- Det är möjligt att Mia Eriksson har några bolag eller något annat och att det skulle vara förklaringen till vart pengarna tagit vägen. Men är hon folkbokförd i landet ska hon redovisa samtliga sina inkomster här, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

I december förra året kom Monica Antonsson bok "Mia, Sanningen om Gömda" ut. Antonsson hävdar att Mia Eriksson och Liza Marklund fejkat historien om Mia Erikssons liv. Piratförlaget har delvis backat sedan dess och hävdar numera att böckerna om Mia Eriksson inte är sann historia utan bygger på en sann historia.

Hos Skatteverket heter Mia Eriksson något annat.

I en tidigare version av artikeln stod det att Skatteverket inleder en "granskning" av Mia Erikssons inkomster. Skatteverket har efter artikeln publicerades hört av sig till Dagens Media och påpekat att det inte rör sig om någon granskning. Däremot behandlas alla tips och anmälningar som inkommer till Skatteverket.

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.