Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skatteverket granskar vinsterna i Big Brother

Publicerad: 9 April 2008, 12:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

Metronome lurade både deltagarna, tittarna och skattebetalarna. I strid med lagen ska vinnarna i Big Brother och Miljonärerna ha uppmanats att skicka faktura på vinsten - istället för att få den som lön. - Det är ett kringgående av lagen, säger Mikael Sindahl, rättslig expert på Skatteverket.


Skatteverket har inlett en granskning - och dömer ut det sätt på vilket produktionsbolaget Meter Film & Television betalat ut vinstsummor.

Big Brother har sänts i Kanal 5 sex säsonger, och kostade omkring 50 miljoner kronor per säsong. För tittarna har det framställts som att den som varit kvar sist i huset fått en miljon kronor.

I själva verket har vinnarna uppmanats att skicka en faktura till produktionsbolaget -och själva fått betala ungefär hälften av vinsten i skatt och avgifter. Bolaget som betalat vinstsumman har sluppit betala arbetsgivaravgifter.

Miljonärerna producerades och sändes 2006, även där betalades vinster ut mot faktura.

- De ombads att fakturera via ett bolag, på det sättet slipper Meter betala sociala avgifter, så har det varit i alla år, och så är det fortfarande, berättar en uppgiftslämnare.

Flera tidigare vinnare har upprörts, och nu pågår en granskning hos skatteverket. Skatteverkets rättslige expert Mikael Sindahl dömer ut produktionsbolagets agerande.

- Det finns ett avgörande i Regeringsrätten, så det råder ingen tvekan om att det är ett kringgående av lagen. Vinster av det slaget ska beskattas som inkomst av tjänst, alltså ska bolaget betala arbetsgivareavgifter, säger han, och fortsätter:

- Att delta i tv-underhållning kan inte klassas som att man bedriver näringsverksamhet.

Bertil Rosenlund är ekonomichef på Metronome:

- Vi samarbetar med skatteverket, vi är överens om att det inte går att fakturera den här typen av vinster. Och vi har erbjudit tidigare vinnare att rätta till det här.

- Om man inte från början deltagit som konsult, så kan man inte i efterhand ta upp ett deltagande i tv som näringsverksamhet.

Varför uppmanades de att skicka fakturor?

-Det var en tidigare ekonomichef som gjorde det här, av misstag kan man säga.

- Jag har också ställt frågan om det finns fler fall, förutom miljonärerna, där det här har förekommit, och fått svaret att det gör det inte. Normalt sett är det kanalerna som betalar ut vinster.

Vet du vem som betalade ut vinsterna i Big Brother?

-Nej, det vet jag inte.

Läs mer i Dagens Medias pappersutgåva nummer 7, 2008.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.