Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skånska Dagbladet: Vi tummar inte på vårt oberoende från Bonnier

Publicerad: 12 April 2007, 03:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:08

Skånska Dagbladet går till mottattack efter att Bonnierägda Sydsvenskan i går sa upp ett 20-år långt annonssamarbete. Skånska Dagbladet inser att Bonnier vill ta över den självständiga tidningen, men värnar sitt oberoende.


Avtalet innebär att Sydsvenskans riksannonsörer hamnar även i Skånska Dagbladet. Skånska Dagbladet betalar för att ge ut Sydsvenskans söndagstidning. Sydsvenskan uppgav även att Skånska Dagbladet, som är i behov av att ersätta sitt eget tryckeri, vill använda sig av Sydsvenskans tryckeri i Fosie. Sydsvenskans vd Sydsvenskan vill å sin sida köpa hela eller delar av den konkurrerande tidningen för att få till ekonomiska fördelar kring teknik, administration och försäljning.

- Vi måste veta att vi har en framtid tillsammans och ett sätt är gemensamt ägande. Men varje tidning skulle finnas kvar för sig, det är viktigt med en egen identitet och eget varumärke, sa H Inge Gyllin, Sydsvenskans vd, till den egna tidningen.

Avtalet löper 2,5 år ytterligare efter årsskiftet. Igår sa Sydsvenskan upp avtalet utan förvarning. Varför Sydsvenskan sa upp avtalet kan Skånska Dagbladets vd Richard Kling inte svara på.

- Det vet jag inte.

Var avtalet lönsamt för er?

- Vi bedömer att det var långsiktigt bra. Men vi klarar oss bra själva. Men i princip är det fel att inte samarbeta. Det vore konstigt om inte två betalda morgontidningar i Skåne inte kunde hitta bra samarbetsformer, säger Richard Kling.

Hur mycket pengar tjänar ni samarbetet?

- Ungefär lika mycket som om vi körde själva.

Ni skulle alltså kunna starta en egen söndagstidning?

- Ja, ja, och där ser vi nya intäktsmöjligheter. Vi kan ge ut en söndagstidning till samma pris vi betalar till Bonnier.

Tar Bonnier bra betalt?

- De har vett att ta betalt, ja.

Kan det här vara ett sätt för Bonnier, som äger Sydsvenskan och 73 procent av Skånemedia, att ta ett första steg att ta över också er?

- Ja, det verkar så. Men vi tummar inte på vårt oberoende.

Men ni vill helst fortsätt samarbetet med Sydsvenskan?

- Ja, vi vill utöka samarbetet och trycka hos dem, , säger Richard Kling.

Skånska Dagbladet har Malmö som utgivningsort men har tolv lokalredaktioner inom spridningsområdet. Tidningen har Tidningsföreningen som huvudägare.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.