Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SFI friar Rosa Bandet

Publicerad: 12 November 2008, 08:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Efter en artikel i Svenska Dagbladet om Cancerfondens Rosa Bandet inledde Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI, en granskning av kampanjen. SFI finner nu att Cancerfonden har följt alla föreskrifter.


Som Dagens Media tidigare berättat har Rosa Bandets granskats av Svenska Dagbladet. Endast en tredjedel av insamlade medel går till ren bröstcancerforskning, menade SvD. Samtidigt mörkade fonden de faktiska siffrorna, enligt SvD.

Cancerfonden tillbakavisade artikeln och kallade den "direkt missvisande".

- Jag hade förväntat mig mer av en tidning som Svenska Dagbladet, sa Marie Hammargren, Cancerfondens kommuniksationschef till Dagens Media.

Uppgifterna i artikeln ledde till att SFI på eget initiativ inledde en granskning av Rosa Bandet.

I ett uttalande på sin sajt skriver SFI att man haft en dialog med Cancerfonden och att man inhämtat kampanjmaterial.

"Av detta material framgår att kampanjen drivs 'för öka kunskapen om bröstcancer och stödja forskningen' samt att pengarna som kommer in genom kampanjen går till 'informations- och kunskapsspridning om bröstcancer, bröstcancerforskning och grundforskning som är nödvändig för cancerspecifik forskning'. Dessa ändamål stämmer väl överens med de ändamål som Cancerfonden har enligt sina stadgar", skriver SFI.

SFI anser inte heller att Cancerfonden har haft vilseledande information om kampanjens syfte eller vart insamlingsmedlen går:

"Cancerfondens totala insamlings- och administrationskostnader har inte under något av åren 2004 - 2007 överstigit 25 procent av de totala intäkterna (för 2007 15 procent). Cancerfonden har således inte brutit mot SFIs föreskrifter".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.