Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Seger för Expressen och Aftonbladet i speltvisten

Publicerad: 5 Februari 2008, 08:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Högsta domstolen ger kvällstidningarna rätt i striden om spelannonseringen - nu ska målet prövas i hovrätten.- Oerhört glädjande, säger Anders Gerdin, tidigare chefredaktör för Aftonbladet.- Högsta domstolen har gett hovrätten bakläxa, konstaterar Otto Sjöberg.


Både Aftonbladet och Expressen fälldes i tingsrätten 2005 för att ha tagit in spelannonser från utländska spelbolag som unibet och Ladbrokes.

Otto Sjöberg, Expressens chefredaktör, och Anders Gerdin, Aftonbladets tidigare chefredaktör har sedan dess fortsatt att driva frågan.

- Vi och Expressen har ju gått först i den här striden. Det är många års kamp, och nu har vi äntligen fått gehör. Dagens besked är viktigt för alla Sveriges medier, säger Anders Gerdin till Dagens Media, och fortsätter:

- Det har känts som att det har varit en tidsfråga innan vi skulle få rätt, kommissionen har också ökat trycket på Sverige, och krävt ett klargörande i den här frågan.

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg är också glad och lättad.

- Ett riktigt och viktigt beslut från högsta domstolen, säger han till Dagens Media.

Otto Sjöberg fortsätter:

- Under den här ganska långa och rätt komplexa processen har man ibland känt en oro för att det svenska rättsystemet, med någon slags obehaglig självtillräcklighet, vill stänga alla dörrar och inte ens befatta sig med det.

Hur bedömer du era chanser att få rätt i hovrätten?

- Det vill jag inte spekulera i. Det viktiga är att det här blir prövat.

I december förra året beslutade Högsta domstolen att ta upp målet efter att hovrätten nekat prövning.

I dag slår Högsta domstolen fast att målet ska prövas av Svea hovrätt. Både Otto Sjöberg och Anders Gerdin står åtalade för brott mot lotterilagen.

- Efter Högsta domstolens knäpp på näsan har jag mycket svårt att tro något annat än att vi blir friade, annars hamnar ju ärendet hos högsta domstolen igen, säger Anders Gerdin.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.