Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SD om beslutet att porta journalister från landsdagarna

Publicerad: 4 November 2015, 06:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

Först fick utvalda journalister komma - sedan omprövades beslutet.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna håller sina landsdagar mellan 27 och 29 november på Scandic star i Lund. Sista dagen att få ackreditering som journalist var den 1 november och enligt TT sökte 70 journalister om pressackreditering. 20 av dem fick inte komma.

– Det handlade om platsbrist. Vi hade inte möjlighet att låta alla komma, säger SD:s presskontakt Christian Krappedal till Dagens Media.

Han förklarar urvalet av journalister med att partiet ville ha en så bred bevakning som möjligt och att reportrar från så många tidningar som möjligt skulle kunna få komma.

– I de fall då vissa tidningar ville skicka fyra-fem reportrar hade vi en dialog med redaktionerna och de fick välja ut vilka som skulle komma.

Men detsamma gäller inte för Aftonbladets Pär Karlsson, som tillsammans med en fotograf, var de enda från Aftonbladet som fick ackreditering.

– Vi har tidigare erfarenhet av att arbeta med honom och vi värderar hans journalistiska kunskaper. Vi ville att journalister som gör ett professionellt jobb skulle komma.

Enligt Christian Krappedal ändrades beslutet efter diskussioner med partiledningen.

– Vi kom då fram till att det inte var rätt att låta något så praktiskt som platsbrist styra hur media ska bevaka oss.

Linda Myrin började på SD:s pressavdelning i september. Hon säger till Dagens Media att det var pressavdelningen som stod bakom beslutet.

– Vi vet att journalister inte skriver om oss i onödan. Utan att vi granskas kritiskt mest av alla partier. Men jag kan inte svara på om eller hur dessa journalister valdes ut.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet säger till den egna tidningen att tilltaget att porta journalister var ”horribelt”.

– Det är horribelt med ett riksdagsparti som väljer ut vilka journalister som ska bevaka dem. Det avslöjar Sverigedemokraternas syn på det fria ordet och en fri press.

Även Sofia Mirjamsdotter, Sundsvalls Tidning riktade kritik mot beslutet i ledaren "Sverigedemokraterna försvårar för journalister och ogillar demokrati", där hon bland annat skriver:

"De vägrar interagera med medier på de sedan länge etablerade sätten. De sätter upp villkor och ägnar sig i stället åt gerillaverksamhet, och det ska väl sägas att de blivit mycket skickliga i den sortens PR som ger stor uppmärksamhet utan att de för den skull behöver svara på kniviga frågor, något man faktiskt bör kunna förvänta sig av ett parti som oavsett vad de själva anser är en del av etablissemanget. "

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.