Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Schweiz stoppar invandring med tv-reklam i Kongo

Publicerad: 16 Februari 2008, 05:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

Kan tv-reklam bromsa illegal invandring? Det tror federala Migrationsverket i Schweiz, BFM. De har därför finansierat en tv-sekvens som ska skrämma afrikaner som vill ta sig in i Europa utan tillstånd.


Tv-sekvensen är två minuter lång. Den har sänts flera gånger under en stor fotbollsmatch i tv i Nigeria, enligt uppgifter i radiokanalen Deutsche Welle och i dagstidningen Handelsblatt i Tyskland. Reklaminslaget har även visats i grannlandet Kamerun och ska eventuellt sändas i demokratiska republiken Kongo.I rutan ser man en välmående medelålders afrikansk man tala i telefon med sin son. Killen är i tjugoårsåldern och försäkrar att allt är bra, både livet och studierna i Schweiz. I själva verket sitter han under en bro under usla förhållanden.Senare får man se honom tigga på gatorna. Han plockas upp av polisen och förs iväg. Det är underförstått att han kommer att utvisas och skickas tillbaka till hemlandet.

- Alltihop ingår i en informationskampanj som vi gjort i de afrikanska länder som står för den största olagliga invandringen till Schweiz, säger Jonas Montani till Dagens Media. Han är informations- och kommunikationschef på BFM i huvudstaden Bern.

- Men TV-reklamen är bara en mindre del av kampanjen, fortsätter Jonas Montani. Det stora arbetet sker i skolor och på universitet. Ute i byarna arbetar vi tillsammans med hövdingarna, vi har ett utmärkt samarbete med dem.

Jonas Montani uppger att man fått bra feed-back i Nigeria och att kampanjen ska ses som lyckad.

Tekniskt och organisatoriskt har kampanjen producerats av IOM, International Organisation for Migration i Génève. Arbetet påbörjades 2005 och den sammanlagda produktionskostnaden är omkring 1,8 miljoner kronor, varav minst 120.000 kr från en EU-fond. I den summan ingår även ett radioinslag med samma syfte.

Skulle Migrationsverket i Sverige kunna medverka i insatser av det här slaget?

- Nej, det skulle vi inte, svarar informationschefen Marie Andersson. Det ingår inte i vår verksamhet. Vi ska handskas med de flyktingar som kommer hit.

- En sådan kampanj är en politisk fråga och uppdraget skulle i så fall komma från regeringen, fortsätter Marie Andersson. Men Sverige har inget tak för invandring och därför verkar det otroligt att regeringen skulle begära något sådant.

Migrationsverket samarbetar i vissa frågor med IOM. Marie Andersson säger att hon hört talas om andra medieaktiviteter för att förmå potentiella illegala invandrare att avstå. Men exakt vad de aktiviteterna går ut på vet hon inte eftersom alltihop ligger utanför verkets arbetsområde.

Ingvar von Malmborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.