Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schibstedchef anklagas för sexkränkning: ”Suger ni av varandra?”

Publicerad: 6 maj 2015, 08:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:01

Schibstedbolaget stäms för sexuella trakasserier av en tidigare anställd – kräver 150 000 kronor i skadestånd.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Den öppet homosexuelle mannen var provanställd på Schibstedbolaget när trakasserierna ska ha inletts. Två kvinnliga chefer ska enligt stämningsansökan ha utsatt mannen för ”trakasserier på grund av kön och sexuell läggning” samt sexuella trakasserier.

Den första händelsen ska ha utspelat sig efter en middag hemma hos en av cheferna, där ett flertal anställda var närvarande. Den kvinnliga chefen ska enligt stämningsansökan ha tryckt sin kropp mot honom och sagt att hon ”ville ha honom i sig”.

Mannens sambo, som var med på samma middag, ska ha hört detta.

Några veckor senare ska samma chef, under en restaurangmiddag som bolaget bjöd sina anställda på, ha smekt mannens lår.

– Är det obehagligt?, ska chefen enligt stämningsansökan ha frågat.

Trots att mannen svarade ja på den frågan ska hon ha fortsatt att ha handen på hans lår. Den kvinnliga chefen ska sedan även ha ställt frågor om mannens relation med pojkvännen samt berättat om sina fantasier om en sexuell relation med en yngre man.

Ytterligare en incident ska ha skett på ett veckomöte på företaget.

Först diskuterades rena jobbfrågor.

Men plötsligt ska den kvinnliga chefen, enligt stämningsansökan, vänt sig mot mannen och frågat om han och hans sambo ”suger av varandra när de har flensost”.

Mannen – och flera kollegor – ska ha reagerat kraftigt. Chefen i fråga ska ha skrattat bort händelsen och avslutat mötet kort därefter, enligt stämningsansökan.

Några veckor senare fick mannen beskedet att han inte fick fortsätta jobba för företaget efter provanställningen.

Företaget, som är ett dotterbolag till Schibsted Sverige, dras nu inför rätta. Mannen kräver 150 000 kronor i diskrimineringsersättning och har fått hjälp av LO-TCO rättsskydd som driver ärendet. 

Dagens Media har varit i kontakt med mannen, som säger att ”det inträffade är fruktansvärt”. I nuläget hänvisar han frågor om fallet till sitt juridiska ombud.

– Det är väldigt allvarliga trakasserier som det är frågan om och det är också därför som facket har valt att driva det här ärendet, säger förbundsjuristen Ellinor Gudmundsson.

Formellt stäms Schibstedbolaget för brott mot diskrimineringslagen. För LO och TCO är trakasserier en prioriterad fråga att motverka.

– Oavsett skäl är det inte okej att bli trakasserad på sitt arbete, säger Ellinor Gudmundsson.

Hittills har inga bevis presenterats, utan stämningsansökan bygger på mannens egna uppgifter om händelserna.

Ellinor Gudmundsson vill i dag inte spekulera i vilken typ av bevisning som kommer att krävas för att nå framgång med stämningen mot bolaget.

– Det är svårt att svara på nu. Vi har inte ens sett vad motparten har för inställning än, säger hon.

Dagens Media har sökt vd:n och hr-chefen på Schibstedbolaget. I ett mejl till Dagens Media skriver hr-chefen att företaget har ett personalärende, men att en formell framställan hittills inte nått bolaget.

– Jag vill framhålla att vi har nolltolerans mot alla former av trakasserier, skriver hr-chefen i mejlet.

Schibsted är en börsnoterad norsk mediekoncern, som i Sverige driver tidningar som Aftonbladet och Svenska Dagbladet samt en rad dotterbolag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev