Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Scherman om påstådd Nobelcensur: En falsk anklagelse

Publicerad: 29 April 2008, 13:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

I ett internt mejl går TV4-Gruppens koncernchef Jan Scherman till hård attack mot Nobelstiftelsen och dess bolag Nobel Media om de kinesiska sändningarna av Nobelprisutdelningen.


Bråket började då Nobel Media i fredags eftermiddag gick ut med information om att avtalet med TV4 hade sagts upp. Nobel Media vände sig mot att de kinesiska tv-kanaler som sänt prisutdelningen hade klippt bort delar av talet som hölls av Marcus Storch, Nobelstiftelsens styrelseordförande.

Men TV4 och Jan Scherman anar att Nobelstiftelsen har haft en annan agenda.

"Det är möjligt att Nobelinstitutionen kortsiktigt tror sig vinna poäng mot bakgrund av den pågående debatten om Kina och regimens övergrepp mot de demokratiska fri- och rättigheterna. Det kanske var så man tänkte. Men om det nu varit avsikten så hoppas jag verkligen att pr-tricket genomskådas av alla och envar", skriver Jan Scherman.

Han anser inte att TV4 har gjort sig skyldig till något avtalsbrott och tänker kämpa för att behålla rätten att distribuera sändningarna från Nobelprisutdelningen.

"Jag vill också förklara att TV4-gruppen fortfarande anser att avtalet gäller mellan oss och Novel Media (sic). Ambitionen att utöka och förnya rapporteringen ligger fast."

Jan Sherman anser att Nobel Media har haft full insyn i avtalen och att de kinesiska kanaler som har modifierat programmet är de skyldiga till avtalsbrottet, inte TV4. TV4

"Vi ska självfallet kräva svar på varför ingreppen i sändningarna gjorts och kräva återutsändning", skriver Jan Scherman i internmejlet.

Om det nu blir något fortsatt samarbete mellan TV4 och Nobel Media återstår att se. Parterna verka ligga långt ifrån varandra.

"Vad Nobel försåtligt påstår ger det uppenbara intrycket att vi är medskyldiga till censuren. Att TV4 genom avtalsskrivningar med de kinesiska tv-bolagen möjliggjort censur. Det är inte sant. Det är på rak svenska en mycket allvarlig och falsk anklagelse som vi från första stund kraftigt tillbakavisat", skriver Jan Scherman.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.