Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Schenström berättar om Reinfeldts krisberedskap

Publicerad: 8 Maj 2008, 07:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Sparkade statssekreteraren Ulrika Schenström tar på sig ansvaret för krogkvällen - där hon drack vin och pussades med en reporter från TV4.- Tillsammans med statsministern förde jag samtal som arbetsordningar som instruktioner för Regeringskansliet. Det gav mig en god bild av ansvaret som följde med befattningen, skriver Ulrika Schenström idag till KU.


Hon var - i egenskap av statssekreterare - Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare, och en del av krisberedskapen som skulle larma regeringskansliet om det krävdes.

Det var hon också den 23 oktober förra året, när hon tillsammans med en reporter på TV4 drack vin för omkring 900 kronor. Bilder från den blöta krogkvällen publicerades i Aftonbladet - och blev början till slutet för Ulrika Schenströms karriär.

I morgon svarar statsminister Fredrik Reinfeldt på KUs frågor om regeringens krishantering. Men Ulrika Schenström vägrade att infinna sig inför konstitutionsutskottet. I stället ställde KU frågorna skriftligt - i dag kom Ulrika Schenströms svar:

Vilken information eller utbildning fick du av regeringskansliet i samband med tillträdet som statssekreterare, när det gäller vad som förväntades av dig som högste ansvarige tjänsteman vad avser krisberedskapen? Inhämtade du kunskap eller erfarenhet från något annat håll för att kunna fullgöra dina åligganden vad avsåg krisberedskapen?

"Inför det att jag tillträdde min post tog jag del av arbetsordningar och instruktioner för arbetet på Regeringskansliet. Redan dagen efter regeringen tillträdde så tog jag del av information om bland annat krishanterings- och säkerhetsorganisationen i samband med ett möte med regeringen och vissa statssekreterare. Det följdes sedan upp med löpande informationstillfällen där dessa frågor berördes. Annan information hämtade jag bland annat från de erfarenheter som öppet dokumenterats i samband med granskningen av regeringen Perssons agerande i samband med flodvågskatastrofen i december 2004."

Vilka instruktioner fick du av statsministern i fråga om hur du skulle fullgöra detta ansvar?

"Tillsammans med statsministern förde jag samtal om arbetsordningar och instruktioner för Regeringskansliet. Det gav mig en god bild av ansvaret som följde med befattningen."

Hur försäkrade sig statsministern om att du tillgodogjort dig denna information?

"Genom samtal och kontinuerlig information oss emellan."

Av svaren på skriftliga frågor till regeringskansliet framgår det att det under din tid som statssekreterare hölls tre krisövningar i regeringskansliet. Ledde du, eller deltog du i, någon eller några av dessa övningar?

"Jag deltog vid förberedelser, utbildningar, genomförande och ledning vid samtliga krisövningar som avhölls under min tid som statssekreterare. Därtill höll jag mig kontinuerligt informerad om krisberedskapen inom Regeringskansliet. Frågor som berörde krishanteringsförmågan i Regeringskansliet var ständigt levande under min tid som statssekreterare, dels mot bakgrund av de övningar som genomfördes och dels mot bakgrund av det utvecklingsarbete av krisberedskapen som inleddes vid regeringsskiftet."

När du tjänstgjort som högste ansvarige tjänsteman för krisberedskapen, har det vid något tillfälle inträffat en kris som gjort att du fått träda i tjänst? I så fall, upplevde du då att den utbildning och träning du fått var tillräcklig för att lösa din uppgift i krissituationen?

"Jag var väl införstådd med vad som följde av befattningen som jourhavande statssekreterare i Statsrådsberedningen. Regeringskansliets föreskrifter med arbetsordning (2 § Regeringskansliets föreskrifter med arbetsordning för Statsrådsberedningen, RKF 2007:14) föreskrev att statsministerns statssekreterare ansvarar närmast under statsministern för ledning och fördelning av arbetet i Statsrådsberedningen. Denna funktion hade statsministerns statssekreterare även vid krishantering. Statsministerns statssekreterare skulle då även kunna leda en statssekreterargrupp. Den statssekreterare som var jourhavande statssekreterare i Statsrådsberedningen skulle kunna utöva denna roll och detta ansvar. Under min tid som jourhavande statssekreterare i Statsrådsberedningen inträffade det inte någon kris av det slag frågan berör."

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.