Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SBS Radios Staffan Rosell: PTS tänker totalt fel

Publicerad: 22 Februari 2008, 09:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

PTS rapport om FM-nätet får kritik från radiobranschen. Enligt SBS Radio är det totalt feltänk att inte satsa på det analoga radionätet.


-Det som är mest fel är hur de kan ifrågasätta om det är värt att satsa på det det analoga nätet. Jag är säker på att vi kommer ha kvar det minst 10 år till, kanske 15. Vi är fortfarande långt från en digitalisering av radion, säger SBS Radios vd Staffan Rosell.

Han jämför med att TV3 började sända digitalt redan 1987 och att det tog 20 år innan det analoga tv-nätet släktes. Han tror också att parallellsändningar krävs i tio år innan FM-nätet kan släckas.

Staffan Rossel förespråkar istället en total omkoordinering av det befintliga nätet. Han anser inte att kostnaderna behöver bli så stora.

- I dagar där vi pratar så mycket om mångfald tycker jag det är en självklarhet att försöka få in två nationella nät för den kommersiella radion. Och stora delen av de kostnader som kan tänkas bli kommer ju landa på oss på marknaden.

Han ifrågasätter också PTS uppgifter om att en höjning av styrkan i befintliga sändningar inte är möjlig.

- Det är svårt att i detalj argumentera mot rapporten när man inte är tekniker men jag är övertygad om att det skulle gå. Frågan är om SR behöver de 60 kilowatt i sändningsstyrka som de har och vi bara en kilowatt. Det kanske går att sänka deras styrka till exempel.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.