Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SBS Radio får böta 150.000

Publicerad: 24 April 2008, 09:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

SBS Radio ska betala 150.000 kronor till Granskningsnämnden efter att kammarrätten fastslagit en dom från länsrätten om otillbörligt gynnande och felaktiga sponsringsmeddelanden. Även Sveriges Radio åker på en avgift på 25.000 kronor efter otillbörligt gynnande.


Kammarrätten fastslår Länsrättens dom mot SBS Radio och ett inslag i Mix Megapol där ett vinmärke och en restaurang omtalades så pass mycket att det handlar om otillbörligt gynnande. Restaurangens namn ska ha nämnt elva gånger under ett inslag på 40 minuter.

SBS Radio åker också på straffavgifter för att ha sänt ett sponsormeddelande i samband med sportinslag i Äntligen Morgon. Kammarrätten fastslår i länsrättens dom att SBS Radio gjort fel då de sänt sponsringsmeddelandena eftersom att sportinslagen inte kan ses som ett enskilt program. Överträdelserna ska ha skett den 30 september 2005. Sammanlagt ska SBS Radio betala 150.000 kronor till Granskningsnämnden.

Kammarrätten avslår också en överklagan från Sveriges Radio gällande ett inslag den 7 februari 2007 där en hästshow nämndes vid upprepade tillfällen i programmet Morgon på P5. Granskningsnämnden ansåg att inslaget otillbörligt gynnande kommersiella intressen och ålade SR att betala 25.000 kronor. SR överklagade länsrättens dom till kammarrätten, som nu alltså fastslår den tidigare domen.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.