Gå direkt till textinnehållet

Så underrepresenterade är kvinnor i nyhetsbevakningen

"Trots att vi har haft den mest intensiva jämställdhetsdiskussion jag upplevt under min livstid i #metoo, har kvinnor inte fått mer utrymme i svenska nyhetsmedier", säger Seher Yilmaz på Rättviseförmedlingen.

I rapporten "Rättvisaren 2018 del 2" undersöker Rättviseförmedlingen representationen av kvinnor och män i svensk nyhetsrapportering. 

Rapporten visar att kvinnor är underrepresenterade i svenska nyhetsmedier – för fjärde året i rad. 

Bara 32,1 procent av  personerna i nyheterna är kvinnor, trots att andelen kvinnor i Sverige är 49,8 procent enligt SCB. 

– Om vi varje dag möts av en majoritet av män i nyheterna kommer vi till slut tro att män är mer lämpade att uttala sig än kvinnor, säger Seher Yilmaz, på Rättviseförmedlingen, i en kommentar. 

Trots den låga andelen har andelen kvinnor ökat med 1,6 procentenheter jämfört med föregående rapport. Enligt Rättviseförmedlingen är förändringen dock för liten för att kunna dra några slutsatser kring. Samtidigt framhäver organisationen att andelen legat på i princip samma nivåer sedan 2000, enligt mätningen "Who makes the news?". 

– Trots att vi har haft den mest intensiva jämställdhetsdiskussion jag upplevt under min livstid i #metoo, har kvinnor inte fått mer utrymme i svenska nyhetsmedier. Det är som att tiden står still i medierna. 

7 av 10 som får uttala sig som expert, tales- eller yrkesperson uppfattas som män. När det kommer till civilpersoner som får uttala sig är könsfördelningen däremot mer jämställd. 

I andra kategorier går fördelningen långsamt framåt men i kategorin sport backar andelen kvinnor, jämfört med tidigare rapport. 

– När det gäller att hitta experter och andra verkar det vara betydligt svårare för redaktionerna, trots att vi på Rättviseförmedlingen varje vecka visar att det går.

Hanna Frick

Reporter

Publicerad 2018-11-27 07.15Uppdaterad 2018-11-27 07.15

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: