onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så slår finanskaoset mot mediemarknaden

Publicerad: 17 september 2008, 04:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

De senaste två dagarnas finanskaos drabbar även medie- och reklambranschen. Det tror Elisabeth Trotzig, vd för IRM. "Det kommer att få konsekvenser för medieinvesteringarna", säger hon.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


"Finansmarknaderna världen över har gripits av panik". Så sammanfattade Dagens Industri i går det ekonomiska läget på sin förstasida. Det efter att börserna i New York i förrgår genomled det största kursfallet på nära sju år.

Chockvågorna från investmentbanken Lehman Brothers kollaps skakar även Sverige. Flera svenska storbanker, bland annat Swedbank, har miljardfordringar till den konkurshotade banken.

Men krisen i finansvärlden kan även komma att påverka medie- och reklammarknaden i större utsträckning vad som tidigare har befarats.

Institutet för medie- och reklamstatistik, IRM, som tidigare i år har flaggat för att de totala medieinvesteringarna kommer att backa något nästa år, kan få anledning att ytterligare skriva ned prognosen.

- Vi är på väg in i en lågkonjunktur och oron på finansmarknaden ökar på hastigheten, vilket kommer att få konsekvenser för medieinvesteringarna, säger Elisabeth Trotzig, vd på IRM.

Ger den senaste tidens händelser IRM anledning att ompröva era prognoser?

- Ja det gör det. Vi gör ju också en ny prognos i november när vi har utfallet för tredje kvartalet.

Elisabeth Trotzig säger att hon i dagsläget inte vet hur mycket prognosen för medieinvesteringarna kommer att påverkas.

- Men magkänslan är att det går lite fortare utför nu än vad vi hade förutspått i juni. Det har kommit väldigt många signaler på att det står sämre till i ekonomin än vad vi trodde på försommaren.

Anders Ericson, vd för Sverige Annonsörer, håller dock inte med.

- De medlemmar jag har haft kontakt med betraktar fortfarande konjunkturen som god. Den amerikanska bolånekrisen är på intet sätt ny. Den svenska ekonomin är dessutom relativt förskonad från dess verkningar, säger han.

Larmrapporterna som duggar tätt från världens samlade affärspress kan dock ha inverkan för annonskonjunkturen.

- Lågkonjunktur något väldigt psykologisk betingat. Nu går vi från en historiskt väldigt hög nivå, till en lite lägre och då kallas det lågkonjunktur. Men jag tror att det värsta vi kan göra är att måla väggen svartare än vad den egentligen är.

- På kort sikt tror jag dock inte att de senaste dagarnas turbulens har någon inverkan på medieinvesteringarna. Men på lång sikt kan det påverka.

Anders Ericson framhåller dock att även förändringar som inverkar positivt för många av Sveriges företag har skett sedan sommaren.

- Dollarn har stärkts med omkring 90 öre sedan bottennoteringen vilket är positivt för de svenska företag som är beroende av en stark dollar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev