måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska SCA bryta tabut kring inkontinensskydd

Publicerad: 25 september 2008, 07:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

En världsomspännande undersökning är startskottet när SCA hårdprofilera sig som ett hygienföretag. "När man säger SCA i Sverige tänker folk enbart på skog Det är ett problem", säger Bodil Eriksson, kommunikationsdirektör på SCA.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Bodil Eriksson, kommunikationsdirektör SCA. FOTO: Johan Marklund. Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA, omsatte 106 miljarder kronor förra året. 55 av dessa miljarder kom från bolagets hygienprodukter som inkontinensskydd, blöjor och mensskydd.

Men i Sverige finns en obalans i varumärket.

- I vissa delar av världen är vi kända för våra hygienprodukter, men inte i Sverige, säger Bodil Eriksson.

Bolaget har i Sverige en lång tradition av tillverkning av papper, pappersmassa samt förädlade trävaror.

SCA inleder nu en kraftsamling för att profilera sig inom hygiensegmentet. De har smygstartat genom att ge ut en kundtidning och på olika sätt försöka göra sig synliga när hygienfrågor debatteras.

Men det riktiga startskottet skedde i och med att SCA i förra veckan offentliggjorde en studie som visar hur 4842 människor från nio länder, i samtliga världsdelar, ser på hygien.

- Ett av de viktigaste resultaten är att det finns stora tabun kring hygienfrågor, främst kring inkontinens för män, och mens för kvinnor, stora delar av världen.

Just inom inkontinensskydd, där SCA enligt egen uppgift är marknadsledande med storsäljaren Tena, ser bolaget en enorm tillväxtpotential.

- Undersökningen visar att det finns väldigt många människor som behöver använda vår produkt, men som inte gör det på grund av tabun och skam, säger Jan Johansson, vd och koncernchef för SCA.

I många av världens U-länder används inkontinensskydd knappt alls, enligt undersökningen. Men även i väst ser SCA att tabut kring produkten gör att en tillväxtpotential på omkring 30 procent finns.

Bodil Eriksson tror att inkontinensskyddet har en liknande kommunikativ resa framför sig som bindor har haft de senaste åren i vissa länder.

- För tio visade man över huvud taget inte själva produkten när man gjorde reklam för bindor i till exempel Mexico. Men vi började kampanja för att mensskydd var något naturligt och något som man kunde stå för som kvinna vilket har drivit hela segmentet framåt, säger hon.

Exakt hur, och när, resultaten från undersökningen ska synas i SCAs kampanjer kan Bodil Eriksson inte säga i dagsläget. Undersökningen kommer dock vara central i SCAs produktutveckling när de nu ska profilera sig i hygiensegmentet.

- I Sverige finns det en obalans kring vad vårt varumärke står för och vad vi egentligen gör. Det ska vi ändra på.

I Sverige lanseras undersökningen mot medier av pr-byrån Prime.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev