Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Så mycket betalade Forma för Hälsa & Helhet

Publicerad: 19 Februari 2009, 14:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Forma Publishing ökade sin omsättning förra året, men resultatet minskade. Samtidigt avslöjar bokslutskommunikén hur mycket förlaget betalade för tidningen Leva och Hälsa förlag.


Formas försäljning uppgick till 881 miljoner kronor år 2008, en ökning från 795 miljoner 2007. Enligt bokslutskommunikén från ägaren Hakon Invest ligger ökningen främst i att man gjort ett antal förvärv under året. Forma Magazine står för runt hälften av intäkterna.

Förra året köpte Forma Magazine tidningen Leva. Köpeskillingen uppgick enligt bokslutet till 5 miljoner kronor, samt en tilläggsköpeskilling på maximalt 3 miljoner. Dessutom har förlaget förvärvat Hälsa & Helhet, för 24 miljoner.

Rörelseresultatet minskar samtidigt från 30 miljoner till 12 miljoner.

- Innan engångskostnader låg vi på ungefär samma nivå som 2007, men vi hade pensionskostnader och en del strukturkostnader som sänkte resultatet, säger Patrik Widlund.

Forma Magazine och Forma Books har under året dragits med dålig lönsamhet, framför allt på de utländska marknaderna. Därför valde bolaget att lägga ut ett varsel före jul, och minskade personalstyrkan med 30 tjänster.

Patrik Widlund vill inte kommentera vilka specifika tidningar som drabbades av nedskärningar eller om några tjänster har kunnats flytta till Kattis & Company, som för närvarande bygger en redaktion.

- Vi har försökt att lägga pussel så gått det går så att det ska bli så odramatiskt som möjligt. När det gäller Kattis har vi gjort de rekryteringar vi behöver. Men vi har framför allt dragit ned på administration, säger han.

Hur ser du på 2009?

- Vi är väl förberedda, framför allt tack vare det vi har gjort genom att minska kostnaderna på personalsidan. Konjunkturen hjälper oss inte, men jag tycker att vi på tidningssidan står oss bra i konkurrensen. Det finns de som har det värre.

Hur mycket omsätter ni 2009?

- Över 900. Vi ser en fortsatt god marknad på läsarsidan men det är tuffare på annonsmarknaden. Dessutom går bokverksamhet och vår uppdragsverksamhet bra.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.