Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Så hanterar Konstfack skandalerna

Publicerad: 16 Februari 2009, 15:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Konstfack är nedringda av journalister efter den senaste tidens uppmärksammade konstprojekt. Informatören Mabel Selin berättar för Dagensmedia.se hur skolan hanterar pr-krisen.


De senaste veckorna har två projekt av studenter på Konstfack rört upp starka känslor i Sverige. Först var det Anna Odell som spelade psykisk sjuk och fördes till psykakuten med polis efter att ha hotat med att hoppa från Liljeholmsbron. Den senaste skandalen gäller den förra Konstfackseleven "NUG" som filmade vandaliseringen av en tunnelbanevagn inför sitt examensarbete våren 2008.

Händelserna har lett till heta diskussioner och stor uppmärksamhet i medier och bloggar. Anna Odell är polisanmäld och Konstfacks ledning utreds av JO. SL kräver Konstfack på skadestånd efter vandaliseringen och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har kallat NUG:s projekt för "konstnärligt förkastligt".

På Facebook har det startat flera grupper som vill stoppa den statliga finansieringen av Konstfack med anledning av projekten.

Mediernas tryck på Mabel Selin, informatör och pressansvarig på Konstfack, är stort. Strategin är att vara så öppna och tillgängliga som möjligt, trots att Konstfack ännu inte vet alla detaljer om hur konstprojekten kom till. Men Konstfacks kommunikationsbudget är liten och det finns ingen pr-byrå som hjälper till, säger Mabel Selin och fortsätter:

- Vi försöker besvara alla frågor och medverka i så många forum som vi hinner med.

I båda fallen har Konstfack skickat pressmeddelanden om hur man hanterar situationen. NUG:s projekt ledde till ändrade regler för examensprojekten och Anna Odells projekt är föremål för en internutredning.

Mabel Selin har ännu inte hunnit fundera över hur den negativa uppmärksamheten påverkar allmänhetens inställning till Konstfack.

- Vi befinner oss mitt i händelsen och kan nog inte göra den bästa analysen just nu. Men det är en väldigt viktig fråga och något som vi ska fundera noga över, säger hon.

Anna Odell har i dag skrivit ett inlägg på debattsajten Newsmill där hon uttrycker sin tacksamhet över de förbipasserande på Liljeholmsbron.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.