Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Så bevakar tv-kanalerna USA-valet

Publicerad: 4 November 2008, 05:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:37

TV3 och TV6 ignorerar det. Konkurrenten Kanal 5 storsatsar med Mona Sahlin och Michael Storåkers. "USA-valet är populärkultur", säger Kanal 5s presschef Dan Panas.Läs hur tv-kanalerna tar sig an USA-valet i natt.


I natt, eller snarare i morgon bitti svensk tid, ska det avgöras. Om marginalen inte blir så liten att det så småningom blir en domstol som bestämmer vem som blir USAs nästa president brukar det avgöras när en av de stora tv-drakarna utropar en vinnare. Konkurrenterna är ofta snabba med att hänga på.

Svenska tv-kanaler har inte samma makt, men hårdbevakar valnatten. Kanal 5 har lockat Mona Sahlin till sin valvaka.

- Hon ska vara med i öppningstimmen, säger Dan Panas, presschef på Kanal 5.

Andra personer som dyker upp i Kanal 5 är Leif Pagrotsky, Åsa Lindeborg, Fredrik Virtanen, Per Schlingmann och Michael Storåkers. Valvakan leds av duon Filip och Fredrik. Sändningen, som pågår i minst sju timmar, dras igång klockan 23.20 på tisdagskvällen. Kanal 5 samarbetar med ABC News, som förser kanalen med valresultat. Dessutom är

- USA-valet är populärkultur. Vi har en demokratisk kandidat med popstjärnearua mot en konservativ republikan med en fembarnsmamma från Alaska som vicepresidentkandidat. Det ska också bli en utmaning att göra valvakan kul, säger Dan Panas.

TV8 är den enda Viasat-kanalen som uppmärksammar valet. Men istället för att, med programchef Thomas Halls egna ord "sitta och spekulera" på natten, väljer kanalen att sända två timmar på onsdagsmorgonen. Vid den tiden hoppas kanalen att valet ska vara avgjort så att programmet som kallas "valvakna", kan fokusera på framtiden.

Anders Knave, programchef på TV3 och TV6, säger att det aldrig var aktuellt med valbevakning i TV3 eller TV6.

- Vi ser oss som ett mediehus med i princip fyra huvudkanaler: TV8, TV3, TV6 och ZTV. TV8 är den naturliga bäraren av den här typen av rapportering, säger han.

Valet passerar dock inte obemärkt i de andra Viasat-kanalerna, säger Anders Knave:

- Rix Morgonzoo i TV6 kommer på onsdagsmorgonen fokusera mycket på valet, så klart.

TV4 sänder direkt både från Stockholm och Washington, med start 23.35. Petra Nordlund och professor Peter Esaiasson analyserar valet från Stockholm medan Anna Lindmarker följer träffar experter och bedömare i svenska ambassadens House of Sweden, i Washington.

SVT1 värmer upp med dokumentären Från Bill till Barack, en dokumentär av Folke Rydén och Bengt Norborg. Klockan 02.00 drar sedan valvakan igång. Ankaret Claes Elfsberg leder programmet från Washington och statsvetaren Sören Holmberg håller koll på och analyserar alla siffror.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.