Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så är Bonniers nye koncernchef Tomas Franzén

Publicerad: 26 november 2013, 09:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:55

En fotbollsälskande hårdför affärsman – som gillar att detaljstyra. Detta är Bonniers nya koncernchef.


Ämnen i artikeln:

Bonnier ABTomas Franzén

Sent i går kväll publicerade Dagens Industri nyheten som hela medie-Sverige gått och väntat på, sedan Jonas Bonnier tidigare i år avsierat sin avgång. Det blir Tomas Franzén, 51, som ska leda Bonnier in framtiden.

Det saknas inte utmaningar. Koncernen är, jämfört med sina konkurrenter, högt skuldsatt. Digitala framgångar behövs. Koncernens bolag är också i hög grad påverkade av strukturomvandlingen på mediemarknaden – där de bolag som inte lyckas ställa om snabbt riskerar att bli omsprugna.

De Bonnierchefer som Dagens Media har talat med känner inte till så mycket om Tomas Franzén – som inte har någon tidigare erfarenhet av att jobba med medier.

– Jag känner honom inte, och jag har aldrig träffat honom. Men jag tror att det blir bra, säger Mats Carleson, vd för Bonnier tidskrifter: 

Vad tycker du att valet av ny vd säger om vilken väg Bonnier vill ta i framtiden?

– Jag kan inte tolka in något i det. Men han är van att driva ett stort företag, och har gjort det med framgång. 

Jacob Dalborg, vd för Bonnier Books: 

– Han verkar bra, men jag har inte hunnit sätta mig in det riktigt, jag är i London just nu. Och har egentligen bara läst om det i tidningar. 

Vet du någonting om honom sen tidigare? 

– Nej, det gör jag egentligen inte. 

2008 blev Tomas Franzén vd för Com Hem. Samma år flyttade familjen – han är gift och har tre barn – till en pampig gul trävilla ett stenkast från Baggenstäket, där den ryska flottan bekämpades i det välkända ”slaget vid stäket” 1719. För Tomas Franzén är dock närheten till Boovallen av större vikt.

– Tomas enda intresse i livet, förutom jobbet, är fotboll. Han är ett dedikerat AIK-fan, säger en person som jobbat med Bonniers tillträdande vd.

Förutom att vara aktiv som tränare i Boo FF har Tomas Franzén även uppdraget som vice ordförande och kassör i Boo FF. Styrelsekamrater där är även den före detta justitieminstern Thomas Bodström, Folksams chefsjurist Björn Nordin samt Björn Borgs vice vd Henrik Fischer.

Trots sin publika position som vd för Com Hem, där han under 2012 lyfte en lön på över åtta miljoner kronor, beskrivs Tomas Franzén som en man som värnar om sitt privatliv. Han talar inte gärna om sin person i intervjuer. Det ska enligt uppgift till Dagens Media bero på att han ”blivit bränd” i mediesammanhang tidigare.

Under sin yrkesbana har Tomas Franzén gjort ett avtryck som hårdför städare i krisande företag, i gränslandet mellan medier och teknik.

Han är född in i företagandet, som varit ett samtalsämne vid frukostbordet sedan barnsben. Pappa Hans grundade grossistföretaget OEM, som var en börsraket under 90-talet.

Men för Tomas var det aldrig ett alternativ att gå in i sin pappas livsverk, vilket hans bror gjorde.

Redan när Tomas Franzén gick på gymnasiet gjordes det upp att han inte skulle jobba i pappas företag.

Hans ville inte ta ifrån Tomas tillfredställelsen att göra egen karriär, hette det.

Istället började Tomas som trainee på Nokia Data efter studierna i industriell ekonomi på Linköpings Universitet. 1995 fick han sitt första vd-jobb, på AU System Network.

Franzéns första riktigt stora utmaning kom när han 2002 klev in som vd på den då svårt sargade operatören Song Networks. Bolaget brottades med en enorm skuldbörda och höll på att gå under. Ett hårt slag kom direkt då Telenors samgående Song sprack.

Thomas Franzén gjorde ”rent hus” – både ledningsgrupp och tidigare styrelse byttes ut – och jobbade frenetiskt för att rädda bolaget. Han sparkade 150 medarbetare. Och inledde en rekonstruktion, som blev bolagets räddning.

– Jag visste mycket väl vad jag gav mig in på. Jag fick tillgång till all information innan jag bestämde mig. Det var inte självklart att det skulle gå att vända utvecklingen men det fanns förutsättningar och det kändes som ett spännande uppdrag, säger Tomas Franzén, till Affärsvälden när krisen var över.

Nästa uppdrag blev katalogföretaget Eniro, där Tomas tog över som vd 2004. Hans track record därifrån är inte lika lysande.

Tiden på Com Hem har varit mer stabil. Under Tomas Franzéns år som vd har omsättningen ökat år för år, och lönsamheten har fördubblats.

Lars Dahmén, publisher på Sydsvenskan, tycker att det är skönt att Bonniers segdragna rekryteringsprocess nu är över.

– Jag tycker framför allt att det är jätteskönt, och bra på alla vis, att vi har en person på plats. Även om Jonas har varit tydlig och bra, så uppstår det ju alltid en del spekulationer innan man har en ny vd på plats, säger han.

Vad vet du om Tomas Franzén?

– Jag har ju tidigare bevakat telekomindustrin, så jag har haft en del kontakt med honom. Jag träffade honom under min tid på IDG, och han gav ett positivt intryck. 

Vad tycker du att valet av vd säger om Bonniers inriktning framöver?

– Det får andra spekulera i, jag kan konstatera att han har en dokumenterad erfarenhet av att leda stora företag. 

Vilket råd skulle du vilja ge din nya chef? 

– Det tar jag när jag träffar honom. 

Själv har Tomas Franzén sagt i intervjuer att han gillar att ha fingarna i syltburken. Han nöjer sig inte med att sitta på direktörsrummet och lägga upp strategier. I stället vill han vara med och styra, ibland på detaljnivå.

Joachim Jaginder, i dag finanschef på Com Hem, beskrivs som Tomas Franzéns evige följeslagare. Han lämnade Eniro för Com Hem när Franzén gjorde det.

Enligt uppgiftslämnare är det låga odds på att Jaginder följer med även till Bonnier.

– De har jobbat ihop mycket länge, och Jaginder har alltid följt efter Tomas, säger en källa.

Barbro Sjölander, före detta vd för Eniro 118 118 jobbade med Tomas Franzén, under fyra år.

– Han var lyhörd, stöttande och intresserad. Samtidigt var han krävande, men på ett bra sätt – har du lovat resultat ska du leverera, säger hon till Dagens Media.

Barbro Sjölander påpekar även att Tomas Franzén inte är mycket för extravaganser.

– Han är enkel och sparsam, lite smålänning kan man säga. Men så kommer han ju från Tranås.

Hur tror du att han kommer att klara sitt nya jobb?

– Han har jobbat mycket med omstrukturering på Eniro. Under hans tid blev det en renodlat nordisk verksamhet, samtidigt som omställningen mot mobilt och digitalt skedde. Det var en svår period som han klarade bra.

Dagens Media söker Tomas Franzén.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Bonnier ABTomas Franzén

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev