söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så är Amelia som chef

Publicerad: 15 september 2008, 03:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Under rubriken "En diktator i rosa" riktar tidningen Chef i dag förstoringsglaset mot en av Tidnings-Sveriges mäktigaste och mest respekterade kvinnor: Amelia Adamo.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Under tidningens vinjett Cheftest får människor som jobbar, eller har jobbat, under Amelia Adamo anonymt avslöja allt om henne som chef.

Ett kännetecken för Amelia Adamo oavsett arbetsplats är enligt reportaget att hon omger sig av en kärntrupp av lojala arbetshästar. En "elitstyrka".

"Visst, det är Amelias show, det ingår i rollen att man underordnar sig. Men det var verkligen helt okej, jag har aldrig skrattat så mycket som när jag arbetade med henne", berättar en gammal "elitsoldat".

En annan medarbetare kallar hennes närmaste medarbetare för "ett hov av jasägare".

I reportaget framträder dock otvetydigt bilden av en extremt skicklig tidningsmakare, med extremt höga krav på sina publikationer och som ständigt lägger sig i på detaljnivå. Hon skriver om bildtexterna själv om hon inte tycker att de håller måttet.

"Ibland vill man bara strypa kärringen", säger en före detta medarbetare med ett snett leende.

"När man gör färdigt en tidning kommer man till en punkt när man inte kan be en medarbetare att skriva om en artikel ännu en gång. Folk blir ledsna, de orkar inte mer. Det skiter Amelia totalt i", fortsätter medarbetaren.

Just den här kompromisslösheten har gjort att Amelias alla tidningar blivit succéer. Inget går före produkten, sammanfattar skribenten Johan Såthe.

Samtidigt som många medarbetare uppfattar Amelia Adamo som en läromästare som kan allt om hur man gör kommersiella tidningar är det enligt reportaget få som lyfter fram hennes egenskaper som chef.

Hon beskrivs även som en chef med två sidor:

"Ett par medarbetare talar om att hon har 'ett varmt och ett kallt öga'. Den som befinner sig i kylan längtar säkert in till värmen"

"Jag tror att hon helt enkelt inte bryr sig så mycket om personer som hon tycker är endimensionella, människor som hon tycker sig förstå fullt ut, säger en medarbetare som även menar att hon är expert på att 'öppna upp' människor som hon jobbar med. Lite introverta personer kan plötsligt visa sidor som ingen sett tidigare".

Amelia Adamo är chefredaktör för M-magasin. Hon har tidigare varit chefredaktör för Vecko-Revyn samt startat tidningarna Amelia och Tara. Hon är gift med DNs chefredaktör Thorbjörn Larsson.

Reportaget i sin helhet finns i nya numret av tidningen Chef som kommer ut i dag. Läs mer på chef.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev