Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rysk ex-spion köper brittisk dagstidning

Publicerad: 15 Januari 2009, 09:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Den ryska oligarken, och förra KGB-spionen, Alexander Lebedev är spekulant på den brittiska dagstidningen Evening Standard. "Det är första gången en före detta medlem i en utländsk underrättelsetjänst äger en brittisk dagstidning", konstaterar The Guardian.


Enligt The Guardian genomförs affären i dag, efter ett år av hemliga förhandlingar. Alexander Lebedev köper 76 procent av Evening Standard. Resten ägs av Associated Newspapers group.

Alexander Lebedev var spion på den sovjetiska ambassaden i London på 80-talet. Då läste han alla brittiska tidningar. "The Standard was 'a very good newspaper' with some 'brilliant journalists'," säger han till The Guardian.

Alexander Lebedev är delägare i den ryska oppositionstidningen Novaya Gazeta. År 2003 kandiderade han till ordförandeposten i Moskva, men förlorade mot den mer Kreml-vänliga Yuri Luzhkov. Alexander Lebedev säger att han, som ägare av Evening Standard, inte har för avsikt att lägga sig i brittisk politik. Han kommer dock att tillsätta en ny styrelse, skriver The Guardian, och spekularar i att ex-presidenterna Mikhail Gorbatjov och Jaques Chirac, såväl som Storbritanniens förra premiärminister Tony Blair, tar plats i den nya styrelsen.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.