Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Reporter som förfalskade citat nominerad till SJFs styrelse

Publicerad: 28 Februari 2008, 09:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:55

Chefredaktören på samhällstidskriften Tromb, Johannes Wahlström, har inför Journalistförbundets (SJFs) kongress föreslagits till en plats i förbundsstyrelsen. Men nomineringen är kontroversiell. Efter en artikel i tidningen Ordfront av Wahlström anklagades han av Peter Löfgren och Lotta Schüllerqvist för att grovt ha förvanskat och förfalskat deras citat.


Dåvarande frilansjournalisten Johannes Wahlström skrev en utförlig artikel i nummer 12/2005 i tidskriften Ordfront med rubriken "Israels regim styr svenska medier". Den handlade om svenska mediers bevakning av Israel och israelbaserade korrespondenters arbetsförhållanden, men också om israelisk mediepolitik och om hur en israelvänlig lobby påstås bearbeta svenska redaktioner för att påverka deras bevakning av Israel-Palestinakonflikten.

Inför artikeln intervjuade han flera namnkunniga reportrar. Bland dem dåvarande DN-korrespondenten Lotta Schüllerqvist och SVTs mångåriga Mellanösternkorrespondent Peter Löfgren.

Efter publiceringen av artikeln utbröt en infekterad strid i flera tidningar. Bland annat hävdade Peter Löfgren i en debattartikel i Expressen att han blivit grovt felciterad och att Johannes Wahlström under intervjun med honom endast fört sporadiska anteckningar av vad han egentligen sagt:

"Wahlström har, åtminstone i den del av texten jag förekommer, genomgående förvanskat citat och sammanhang, samt gjort egna åsikter till mina", skrev Peter Löfgren i mitten på januari 2006.

DNs Lotta Schüllerqvist gick även hon i taket och spädde på kritiken av Johannes Wahlströms arbetsmetoder och citatteknik:

"Sällan har jag blivit så förundrad, och så småningom förbannad, som när jag läste Johannes Wahlströms artikel i Ordfront", skrev Schüllerqvist i ingressen i en artikel i DN i vilken hon kommenterade Wahlströms artikel. Sedan fortsatte hon:

"Redan första meningen fick mig att studsa: "Svenska medier friserar bilden av världens mest välbevakade konflikt....."

"Och sedan fortsättningen, med en omfattande skildring av åsikter som jag aldrig haft, men som var lagda i min mun eller tillskrivna mig på ett mycket försåtligt sätt. Kontentan av artikeln är att jag är ett lättmanipulerat mähä och min arbetsgivare är en räddhågad förtryckare som låter utomstående intressen styra nyhetsrapporteringen. Kränkande för oss båda, och klart osant."

Efter den förödande kritiken tvingades chefredaktören Johan Berggren på Ordfront backa och be om ursäkt för publiceringen:

"Den senaste veckan har jag varit i kontakt med två av de tyngsta namnen av de som intervjuas av Johannes Wahlström i artikeln Israels regim styr svenska medier (Ordfront magasin nr 12, 2005), nämligen utrikeskorrespondenterna Peter Löfgren och Lotta Schüllerqvist.

De bägge anser sig med emfas ha blivit felciterade och fått sig åsikter tillskrivna, och tar helt avstånd från hur de framställs i artikeln. Detta är första gången dessa invändningar har kommit till min kännedom.

Detta måste förstås få sin konsekvens. Artikelns resonemang vilar på Löfgrens och Schüllerqvists uttalanden. Dess trovärdighet bygger på deras trovärdighet som erfarna utrikeskorrespondenter. Inga bandupptagningar eller liknande bevis på vad som faktiskt sagts vid intervjutillfällena finns. De två har heller inte läst och godkänt materialet. Jag beklagar dessa misstag i den journalistiska metoden", skrev Berggren i inledningen till den skriftliga ursäkt han lät publicera.

Men inte bara journalister utan också forskaren Heléne Lööw, dåvarande chef för statliga Forum för Levande Historia (FLH), engagerade sig i debatten. I slutet av Ordfrontartikeln pekades nämligen FLH ut som en institution som finansierar en svensk pro-israelisk lobbyverksamhet:

"Levande Historia finansierar stora delar av den lobbyverksamhet som de svenska korrespondenterna dagligen utsätts för, inte minst genom Svenska Kommittén mot Antisemitism, där konferensdeltagaren Henrik Bachner är ledamot. Hans avhandling Återkomsten delas ut i pocketupplaga av Levande Historia. Denna aktivisternas handbok tar upp inom vilka ämnesområden journalister »får« och »inte får« röra sig. Resonemangen är långa medan slutsatserna är påfallande enkla: att diskutera en handelsbojkott mot Israel är antisemitism, att ifrågasätta Israels demokrati är antisemitism, att ifrågasätta USA:s stöd till Israel är antisemitism, att påstå att Israels ageranden göder antisemitism är antisemitism, att påstå att journalister drar sig för att rapportera vad de ser är antisemitism", skrev Wahlström.

Det fick Lööw att bland annat replikera:

"I en artikel i Ordfront Magasin (12/2005) påstår medieforskaren Johannes Wahlström minst sagt häpnadsväckande saker. Det vore allmänt sett djupt olyckligt och allvarligt om någon skulle sätta tilltro till hans konspiratoriska vanföreställningar. Wahlström pekar även ut den myndighet, Forum för levande historia, för vilken undertecknad är chef som ingående i en sammansvärjning syftande till att lägga munkavle på svenska journalister. Klarlägganden är därför nödvändiga."

Efter den kritiserade artikeln har inte Johannes Wahlström skrivit någonting mer i Ordfront. Istället började han arbeta på den Göteborgsbaserade samhällstidskriften Tromb. I det första numret av Tromb, nr 0, var Wahlström ansvarig utgivare för ett temanummer om medier och mediekritik, och själv författare till flera artiklar på temat. I en av dem skrev han följande:

"De följande månaderna blev en intensiv period. Efter arbetsdagarna gick jag hem och renskrev mina reportage gång på gång. Jag ville att de skulle bli perfekta, och jag hade inte råd med några fler detaljmissar som skulle kunna sänka materialet. Jag hade råkat ut för det en gång förut och känt av konsekvenserna av att inte vara tillräckligt försiktig. Allt skulle bli perfekt, allt skulle vara säkrat och korrekt."

Agneta Lindblom Hulthén är ordförande för Journalistförbundet och hon ställer dessutom upp för omval i samband med förbundets kommande kongress i mitten på maj. När Dagens Media når henne på mobiltelefon och redogör för den infekterade striden efter Wahlströms artikel avböjer hon att kommentera hans nominering:

- Varje medlem har rätt och möjlighet att nominera personer till förbundsstyrelsen. Sedan är det valberedningen som föreslår och gör urvalet bland dessa, och det är oftast väldigt många fler nominerade än vad som får plats i förbundsstyrelsen. Och med tanke på att jag kandiderar för ytterligare en period som ordförande i förbundet så är jag den sista personen i hela världen som ska ha synpunkter på den demokratiska processen och vilka som ombuden eventuellt ska välja till ledamöter.

Andreas Henriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.