Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reklam i tv och morgonpress når flest

Publicerad: 14 maj 2002, 07:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:16

Drygt hälften av alla svenskar i åldern 9-79 år har en genomsnittlig dag tagit del av reklam i tv. 43 procent har tagit del av reklam i morgonpressen. Det visar Mediebarometern 2001 från Nordicom.


Tv har med 51 procent den klart högsta andelen personer som tar del av reklam en genomsnittlig dag. Lördag och söndag uppger 52 procent att de konsumerat reklam i tv.

Förhållandet mellan vardag och helg när det gäller konsumtion av reklam i morgontidningen är det omvända jämfört med tv. 46 procent av befolkningen 9 till 79 år har tagit del av reklam i morgontidningen en genomsnittlig vardag, men under helgen sjunker andelen till 34 procent.

Det tredje största mediet när det gäller reklamkonsumtion är radio. Totalt 23 procent uppger att de tagit del av reklam i radio. Radio är en starkare reklambärare på vardagar (24 procent) än på helgen (22 procent) och i de yngre åldrarna.

En lika stor andel uppger att de tagit del av reklamen en genomsnittlig vardag i kvällstidningen som i veckotidning eller magasin, 12 procent. På helgen stiger däremot andelen för kvällspress till 13 procent medan veckotidningarna och magasinen tappar till 7 procent.

Även internet har större andel personer som tagit del av reklamen en genomsnittlig vardag än helg. Vardagar är andelen 10 procent och på helgen 6 procent.

Nordicom har i sin nya mediekonsumtionsundersökning för första gången lagt in en mätning av reklamkonsumtion. Undersökningen mäter andelen personer mellan 9 och 79 år som tar del av reklam i olika medier under en genomsnittlig vardag och lördag eller söndag.

Reklamkonsumtion 2001, vardag och helg. Personer 9 till 79 år som uppger att de tagit del av reklam i olika medier en genomsnittlig dag, andel i procent:

Tv 51

Morgontidning 43

Radio 23

Kvällstidning 12

Veckotidning eller magasin 11

Internet 8

Mobiltelefon 1

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev