Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringens miljonkrav hotar miljötidning

Publicerad: 23 februari 2007, 05:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

Personalen på Naturvårdsverkets Miljöaktuellt vill köpa och driva tidningen på egen hand. Även tre externa intressenter har anmält intresse av att köpa tidningen, som tyngs av miljonkrav och hotas av nedläggning.


LF

Lisen Forsberg


Snåla vindar viner från finansdepartementet in på redaktionen för Miljöaktuellt, som ges ut av Naturvårdsverket.

Bakgrunden är att Naturvårdsverket under de senaste åren har betalat en del av tidningens kostnader, till exempel datasupport. Men Miljöaktuellt måste bära sina egna kostnader, lyder beskedet från finansdepartementet, som ställer ett retroaktivt krav på uppemot 7 miljoner kronor - något som kan bli slutet för tidningen.

Och nu samlas intressenterna kring den välrenommerade och nedläggningshotade tidningen, som har 33 år bakom sig. Tre externa aktörer, ännu okänt vilka, har anmält intresse för att köpa tidningen. Och i förra veckan anmälde personalen sitt intresse för att ta över Miljöaktuellt. Detta enligt en säker källa, som vill vara anonym med hänvisning till "känsligt läge".

Att personalen vill ta över är en direkt följd av att utomstående intressenter hört av sig. Personalen litar inte på att tidningen, om den säljs, hamnar hos en duglig aktör som vill utveckla den, enligt källan.

- Dessutom verkar Naturvårdsverket tycka att det är jobbigt att driva tidning. När verket tidigare har försökt lägga sig i det redaktionella innehållet har personalen pratat med tidningen Journalisten och verket har blivit nedmejlat med protester.

Miljöaktuellts redaktion är förtegen om vad som händer, likaså Naturvårdsverkets ledning, som inte vill svara på vilka tre utomstående aktörer som är sugna på att lägga vantarna på tidningen.

- Jag kan inte kommentera det alls. Jag har inget att berätta i dagsläget, säger informationsdirektör Annmari Lindquist till Dagens Media.

Flera myndighetstidningar har försvunnit ur statliga händer de senaste åren och istället köpts loss av utomstående aktörer. Så var till exempel fallet med Råd & Rön, som Konsumentverket överlät till intresseorganisationen Sveriges Konsumenter förra året. För ett år sedan gick också tidningen Arbetarskydd från Arbetsmiljöverket till förlaget Talentum.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev