Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringens fildelningsutredning får kritik

Publicerad: 3 september 2007, 12:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:00

Idag presenterade Regeringens enmansutredare, Cecilia Renfors, sin utredning om hur upphovsrätten ska skyddas på internet. Gerard Versteegh, vd på Film 2 Home, kallar utredningen tunn och kraftlös.


HW

Henrik Widell


Cecilia Renfors har på uppdrag av justitieminister Beatrice Ask utrett hur upphovsrätten ska skyddas på internet. Utredningen slår fast att en del av den olagliga fildelningen beror på att alternativen för laglig nedladdning är för få och har för dåligt utbud. Även användarvänligheten måste höjas anser Cecilia Renfors.

- Det är lätt att säga. Varje år säljs 25 miljoner dvd-filmer och 15 miljoner biobesök görs. Samtidigt laddas det olagligen ner 45 miljoner filmer. För oss är det som att försöka att sälja sand i Sahara. Har vi inga intäkter kan vi inte förbättre tjänsterna, säger Gerard Versteegh.

Cecilia Renfors föreslår också att en referensgrupp bestående av representanter för Regeringskansliet, nättjänster och rättighetshavare ska utarbeta förslag till utbildningsinsatser för att stärka svenska folkets kunskap om upphovsrätten och på så sätt stärka dess legitimitet. Gruppen ska också följa upp de förbättringarna i tjänsternas användarvänlighet.

Den olagliga fildelningens utbredning anses också vara hämmande för investeringsviljan i lagliga alternativ. Därför föreslår Cecilia Renfors att internetoperatörerna med hot om böter ska kunna tvingas att till exempel stänga av abonnemang som används till olaglig fildelning.

- Det är ett steg i rätt riktning men jag vill se hårdare tag. Sverige ligger långt fram på det digitala området men sett till lagstiftningen så är vi synnerligen omoderna. I de fall där rättighetsinnehavarna misstänker oegentligheter i hur deras material hanteras på internet ska de av åklagare eller tingsrätt kunna begära att internetoperatören genomför en digital razzia. Därefter ska brottet bötfällas som vilket annat brott som helst.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev