Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Regeringen säger nej till diskrimineringslag

Publicerad: 24 April 2008, 05:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Regeringen med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i spetsen säger nej till en lag mot könsdiskriminerande reklam. Ministern vill inte inskränka yttrandefriheten och tror inte att en lag skulle få rätt effekt på reklamens utveckling. Samtidigt riktar hon kritik mot näringslivet.


Den 15 januari lade utredaren Eva-Maria Svensson fram sin utredning om en eventuell lag mot könsdiskriminerande reklam. Utredaren föreslog införandet av en ny lag från och med 1 januari 2009. I en debattartikeln i Dagens Industri säger ansvarig minister Nyamko Sabuni nu nej till en sådan lagstiftning.

Enligt ministern är gränsen för vad som är könsdiskriminerande reklam allt för svår att dra vilket skulle leda till en lagstiftning i en gråzon i konflikt med vad som enligt yttrandefrihetsgrundlagen får uttryckas. En grundlagsändring tror hon inte heller på utan menar att det finns en allt för stor osäkerhet om en sådan lagändring får rätt effekt.

Nyamko Sabuni riktar också kritik till näringslivet som hon anser gjort för lite för att motverka könsdiskriminerande reklam men skriver att hon utgår från att insikten om att en förlegad kvinnosyn och sexism inte är framgångsrika konkurrensfaktorer kommer att öka.

Hon anser också att Konsumentombudsmannen, vilken enligt utredning skulle tillse att lagen efterlevs, inte har tillräckligt med kunskap eftersom att en eventuell lag bygger på nya bedömningskriterier. Detta skulle enligt Nyamko Sabuni leda till att antal bedömningar skulle minska eftersom att alla ärenden skulle behöva tas till Marknadsdomstolen.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.