Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Realtid knycker Affärsvärlden-artikel

Publicerad: 12 November 2008, 06:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Realtid.se fick tag på Affärsvärldens toppartikel, som kommer i dagens tidning, och körde ut den på sin sajt redan igår eftermiddag. "Vi har skickat artikeln till ett antal personer som har fått läsa i förväg för att kolla fakta och citat. Någon har väl skickat den vidare", säger Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg.


I mitten av september råkade Veckans Affärer skicka en tidning till ärkerivalen Affärsvärlden en dag för tidigt. Affärsvärlden tackade för kaffet genom att publicera konkurrentens aktietips på sin sajt.

Nu får Affärsvärlden betala för gammal ost, via sajten Realtid.se. Affärssajten fick igår tag på en längre granskande artikel om Swedbank, skriven av en reporter på Affärsvärlden. Realtid.se valde att köra ut delar av texten på sin sajt, med rubriken "Tar hjälp av Affärsvärlden för att sparka Stålberg".

I Realtid.ses artikel skriver reportern Bernt Hermele:

"Det är Affärsvärldens stjärnreporter Birgitta Forsberg som i en lång, välskriven artikel granskar krisen för Swedbank och dess styrelseordförande Carl Eric Stålberg. Artikeln bygger på intervjuer med en lång rad anonyma källor. Men enligt uppgifter till Realtid.se så ringer Göran Collert nu runt till nyckelpersoner inom banken och bedyrar att han inte är den anonyma källan."

Realtid.se publicerar därefter ett flertal långa utdrag ur det man påstår vara Affärsvärldens artikel.

- De manövrerar i ytterkanten av vad citaträtten tillåter. Det är en lång artikel, på 25-30.000 tecken och de har citerat kanske 10 procent av den, säger Jon Åsberg.

Hur har Realtid.se fått tag på er artikel?

- De var väldigt upprörda på Swedbank, säger Jon Åsberg.

Har ni brustit i era rutiner?

- Nej, vi har skickat artikeln till ett antal personer som har fått läsa i förväg för att kolla fakta och citat. Någon har väl skickat den vidare.

Har ni gjort några förändringar i artikeln på grund av detta?

- Inte på grund av det här. Men texten som ligger på Realtid är en tidigare version av artikeln.

Hur ser du på att de lägger ut er artikel på sin sajt?

- Jag tycker att det är kul att det finns ett så stort förhandsintresse för våra artiklar. Men, som sagt, det är en gammal version av artikeln de citerar ur. Det är alltid en risk att skicka ut en artikel för genomläsning men vi anser att det är värt risken.

Olle Blomkvist, chefredaktör på Realtid.se:

- Vi plockade upp den i rännstenen. Vi har inte knyckt någon artikel alls, hade den varit hetare hade vi kanske gjort det. Nu kreddar vi dem lite överallt och de har väl sällan fått så mycket uppmärksamhet.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.