Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Råttor tog If närmare konkurrenterna

Publicerad: 27 April 2007, 08:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:06

Labbråttorna ökade kännedomen om Ifs varumärke med 15 procentenheter och fler personer än tidigare föredrar If framför andra försäkringsbolag. Det visar en uppföljning ett år efter lanseringen.


Målet med det nya reklammanéret, signerat Leo Burnett, var att öka kännedomen om If som varumärke och att få fler personer att föredra If framför huvudkonkurrenterna Folksam, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa.

- När vi startade upphandlingen av reklambyrå hade If legat stilla ett bra tag på en alltför låg nivå vad gäller varumärkeskännedom och preferens. Nu är vi betydligt närmare konkurrenterna, även om vi fortfarande har en bit kvar, säger varumärkeschefen Mikael Hellman.

Enligt Ifs egna mätningar kände 45 procent av svenskarna till Ifs varumärke hösten 2005 och bara 5 procent föredrog If före konkurrenterna. Sedan råttorna kom in i bilden har kännedomen ökat stadigt. Efter en topp på över 60 procent under en reklamtung period hösten 2006 ligger varumärkeskännedomen idag på omkring 55 procent. För konkurrenterna är motsvarande siffra 60-70 procent, enligt If.

Idag föredrar 8 procent av svenskarna If före Folksam, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa, en nivå som Mikael Hellman är tillfreds med. Det är ungefär samma nivå som konkurrenterna ligger på i relation till marknadsandelarna.

Uppdraget när If Skadeförsäkring inledde sin pitch hösten 2005 var att ta fram ett gemensamt och långsiktigt reklammanér för hela Norden och för samtliga medier. If har tidigare gjort uppmärksammad tv-reklam, men reklamen spretade och det saknades ett genomgående tema som stärkte varumärket.

- Vi visste att vi ville lägga fokus på förebyggande av skador. De flesta försäkringsbolag informerar om hur de kan hjälpa till när skadan redan är skedd. If är det största försäkringsbolaget i Norden, vilket innebär att vi reglerar flest skador och alltså har mest erfarenhet av att beräkna risker. Det ville vi berätta i reklamen, säger Mikael Hellman.

Med detta som utgångspunkt kläckte Leo Burnett idén med ett risklaboratorium med animerade försöksråttor.

- Med en fantasivärld är det möjligt att iscensätta olyckor på ett roligt sätt och utan att det blir obehagligt. Det är också ett sätt att kringgå problemet att människor och omgivningar skiljer sig mellan de nordiska länderna, säger Lars-Göran Uddman, kundansvarig på Leo Burnett.

Lars-Göran Uddman överraskades av hur snabbt labbråttorna slog rot hos publiken.

- Syftet var att skapa en stark "tycka om-känsla" och det lyckades vi med. Ofta tar det lång tid att etablera ett nytt koncept, men nu visades den första filmen i april förra året och redan i september valdes vi till Sveriges bästa reklam i Dagens Media, säger han.

Kommunikationen består av tre delar: ett fåtal animerade filmer, flera korta filmer där Ifs riskspecialister har huvudrollen, samt övrig media. Den sammanfogande länken är en är clipboard som är med i alla versioner. Råttfilmen introducerar ett ämne som sedan kan kopplas till erbjudanden i kortfilmer och annonser.

- Vi har gjort fem animerade filmer och planerar två till. Efter det behöver vi inte göra fler på en evighet. Filmerna har visats så pass lite att de inte är utnötta, vi kan återanvända dem tillsammans med nya erbjudanden och kortfilmer, säger Mikael Hellman.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.